3. Maj nije prezadužen, već je nelikvidan

Vrijednost ukupne imovine veća je za oko 522 milijuna od samih dugovanja

Na e-Oglasnoj, tj. oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Rijeci, objavljena su izvješća o stečajnom upravitelju i o financijsko-gospodarskom stanju dužnika: 3. MAJ Brodogradilište d.d.

U zaključku izvješća stoji da društvo nije insolventno niti prezaduženo te da trenutno ispunjava jedan od stečajnih razloga, tj. nesposobno je za plaćanje. U izvješću se navodi kako kratkoročne obveze, tj. dugovanja, iznose oko 588 milijuna kuna. Društvo, naime, raspolaže vrijednošću ukupne imovine koja je oko 522 milijuna veća od samih dugovanja.

Izvješće potpisuje privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković, a predlaže da se “6. veljače 2019.  godine održi ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka”. Izvješće je napisano 31. siječnja i na dan pisanja izvješća bilo je 160 dana kako je račun društva neprekidno blokiran.

Izvješće u cijelosti možete pogledati ovdje.

U sljedećem izvješću 4. veljače stoji da iako je zaključeno dužnik nije prezadužen, nelikvidan je. U prijedlogu stoji da se nelikvidnost može ukloniti u vrlo kratkom roku uslijed deblokiranja računa i nastavka poslovanja.

Kako u prvom izvješću stoji da dužnik ima dovoljno financijskih sredstava za podmirenje pokretanja troškova stečaja, u drugom se izvješću navodi da bi takav proces bio prepreka pozitivnom ishodu cijele priče. Misli se na radna mjesta brodovlasnika, radnika, dobavljača i svih onih “koji su direktno ili indirektno vezani uz brodogradnju”. Krajnji prijedlog u izvješću je ne pokretati stečajni postupak, a potpisuje ga Direktor Maksimilian Percan.

Drugo izvješće u cijelosti možete pogledati ovdje.

Stečajno ročište najavljeno je za 6. veljače, a radnici se nadaju odgodi stečaja.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, brodogradilište, stečaj, stečajni postupak, Trgovački sud u Rijeci,