60 dana na ulicama: “Lažni beskućnici” masno zarađuju iako posjeduju vlastite domove

Novinar proveo dva mjeseca kao beskućnik pod tajnim imenom za TV dokumentarac

Bivši vojni zapovjednik koji trenutno radi kao reporter i novinar, Ed Stafford, otkriva da je među istinitim i užasavajućim pričama beskućnika koje je upoznao, naišao i na nekoliko lažnih beskućnika koji posjeduju domove. Zbog iznosa oko 1700 kuna po danu, u centrima velikih gradova prosjaci iskorištavaju dobrotu naivnih turista, izvještava The Sun.

“Imam kuću s dvije spavaće sobe”

Jedan lažni prosjak pod imenom Neil otkrio je kako može isprositi oko 260 kuna u 30 minuta na jednom od svojih najdražih mjesta u Londonu. Noseći šiltericu i vjetrovku, kaže: “Na tom mjestu sjedi jedan pravi beskućnik, volim se uvijek uklopiti.”

Kasnije reporter Ed, zajedno s prosjakom Neilom kojeg je upoznao, ulazi u vlak, ne plaćajući karte i odlaze potrošiti svojih, prošnjom zarađenih, 430 kuna na alkohol i drogu.

Dok su sjedili u vlaku i putovali prema jednom od njihovih domova, Neil je rekao: “Malo se i osjećam kao p**** jer nisam beskućnik, ali nemam novca.”

Kada ga je Ed, koji tamo istražuje pod tajnim imenom, pitao nije li mu krivo što to radi, Neil je odgovorio: “Ne, ovisan sam o drogama, moram ih nekako nabaviti.”

“Možeš zaraditi i do 100 funti (oko 860 kuna) dnevno”

Drugi muškarac, Darren, tvrdi kako može isprositi i više od 5000 kuna po danu tako što cilja one koji su izašli van nešto slaviti, a i sami su već pod utjecajem alkohola.

Nakon cjelodnevnog rada, gdje će obično isprositi do 800-900 kuna, otići će nazad u svoj stan otuširati se i pojesti topli obrok.

47-godišnjaku je stan poklonila stambena udruga kada je izašao iz zatvora i tražio posao, ali tvrdi da su mu većinom nudili samo 8 funti po satu (oko 70 kuna). “Većina prosjaka koji su ovdje, tu su jer to žele. Puno se može skupiti proseći jedan dan.”

“Dobar sam u svom j****** poslu”

Ed je izjavio kako je jeo toliko besplatne hrane tijekom eksperimenta da je dobio 5 kilograma zahvaljujući hamburgerima i sendvičima koje su mu davali prolaznici.

Krvni testovi su kasnije pokazali da postoji rizik da oboli od neke srčane bolesti uzrokovane prehranom koja sadrži toliko kalorija.

Prisjećajući se svojeg iskustva Ed je rekao kako je biti prosjak puno unosnije nego što je ikad zamišljao. “U Londonu je bilo je uobičajeno da prosjaci skupe između 800 i 1700 kuna u jednoj večeri, što je puno više nego što prosječna osoba zaradi na poslu.”

Srceparajuće priče

U najnižem trenutku eksperimenta, Ed je morao kopati po kantama da bi našao nešto hrane, a u jednom je trenutku čak žvakao tuđu žvaku koju je pronašao u odbačenoj kutijici od salate.

Neke od priča na koje je Ed naišao također su teške. Deana, koja je bila model za odjeću jedne velike trgovine, završila je na ulici kao dijete. Rekla je kako je njen život krenuo nizbrdo kada su joj se roditelji rastali, a ona odabrala živjeti sa svojom mamom ovisnicom kada je imala samo 13 godina.

Majka šestero djece, koji sad žive s ocem, spava po ulicama ispod improviziranog skloništa od ostataka starih šatora i kolica za kupovinu. “To mi slama srce, jer ih ne mogu dovesti ovdje”, kaže Deana u vezi svoje djece.

Druge priče uključivale su prosjake po kojima su ljudi urinirali dok su spavali, ili su im rezali ili palili vreće za spavanje.

Na kraju svega Ed kaže kako beskućnicima više neće davati novac jer smatra da ima dovoljno hrane koja im je pristupačna, a i postoji šansa da će sve potrošiti na alkohol i drogu.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: beskućnici, lažni beskućnici, prošnja, zarada,