U Primorsko-goranskoj županiji dvoje novozaraženih, testirano 133 osoba

Udjel testova pozitivnih na koronavirus u broju obavljenih testiranja je 1,5 posto

  • Lifestyle
  • Objavljeno 15.02.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod dvoje novozaraženih, a testirane su 133 osobe, rekao je u ponedjeljak ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Udjel testova pozitivnih na koronavirus u broju obavljenih testiranja je 1,5 posto.

Ozdravilo je 39 osoba, pa je u županiji sada aktivno 345 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici liječi se 38 osoba, od kojih se o četiri skrbi uz pomoć respiratora.

Mićović je na konferenciji za novinare kazao da je Primorsko-goranska županija među županijama koje su testirale najviše osoba, sada 119.628, te da se broj testiranih približava polovici stanovništva županije.

Po njegovim riječima, program cijepljenja za građanstvo se ponovno zahuktava, u ovom tjednu u županiji počinje procjepljivanje starije populacije, u izravnoj suradnji s obiteljskim liječnicima, koji će na cijepljenje pozivati po pet osoba.

Naglasio je kako je važno reći da su sve platforme cjepiva izuzetno učinkovite kada je u pitanju zaštita od težih oblika bolesti.

Mićović je kazao da je liječnicima obiteljske medicine u županiji predloženo da u slučaju ako netko, obiteljski liječnik ili njihovih pacijenata, ima dvojbu oko aspekata učinkovitosti nove platforme AstraZenecinog cjepiva, obiteljski liječnici na cijepljenje mogu slati i nešto mlađe kategorije osoba, sa 60 ili manje godina, jer se za te kategorije u sažetku svojstava cjepnog pripravka jasno kaže da nema dvojbi oko učinkovitosti cjepiva.

“Naš je prijedlog da oni cijepe sve starije stanovništvo, kao što se i inače cijepi, ali ako imaju određenu dvojbu i ako se dvojba iskazuje u izravnoj komunikaciji s pacijentima, prijedlog je da se na cijepljenje upućuju nešto mlađe kategorije kroničara i teško bolesnih ljudi. Dajemo prostor da liječnici sukladno svojim informacijama i savjesti, izravno u kontaktu jedan na jedan u liječničkoj ambulanti to iskomuniciraju” rekao je Mićović.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Covid-19, KBC Rijeka, koronavirus, oboljeli, pgž stožer, stožer, zaraženi,