25 FPS 2024. u riječkom Art-kinu

Zagrebački dani 20. Festivala 25 FPS završili su dodjelom nagrada u subotu 28. rujna i sada je vrijeme za tradicionalno gostovanje i predstavljanje filmova riječkoj publici

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.10.2024
  • Piše: Frane Stipanić

Zagrebački dani 20. Festivala 25 FPS završili su dodjelom nagrada u subotu 28. rujna i sada je vrijeme za tradicionalno gostovanje i predstavljanje filmova riječkoj publici.

Program u Rijeci otvara projekcija dugometražnog filma nagrađivanog redatelja Bena Riversa, Bogancloch, u četvrtak 3. listopada u 20 sati. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu i prati Riversovog već poznatog filmskog subjekta, pustinjaka Jakea Williamsa, koji živi u šumskim predjelima Škotske. Kao i s njegovim ranijim filmovima, Bogancloch se kreće na tankoj granici između dokumentarnog i fikcionalnog, očiju i ušiju otvorenih za podražaje iz protagonistove neposredne okoline, za sjenu među stablima i zvukove ranojutarnje šume, pronalazeći užitak u samoći.

Petak 4. listopada donosi dva programa kratkometražnih filmova – u 18 sati prikazuju se Refleksi, program posvećen hrvatskim filmovima, a u 20 sati eksperimentalni filmovi iz natjecateljskog programa prema izboru selektorskog tima.

U ovogodišnjim Refleksima okupljeno je šest hrvatskih filmova koji izazivaju, razvlače i probijaju granice filmskog jezika, bilo u okviru videoigara i animacije, u dodiru tkanine, mirisu sumpora ili domišljanju autofikcije. Na programu su I Can Save Her Petre Mrše, Lov na zmajice Marka Gutića Mižimakova, Oživjeti djeda Sandre Sterle, dobitnik nagrade Green DCP Stitch the Ruin Željke Blakšić (Gite Blak), Žena kuća Ivane Ognjanovac i Arhitektura iscjeljenja: sumporni krajolici (43° 30.547′ N, 16° 26.22′ E) Nine Bačun.

Selekcija filmova iz natjecateljskog programa za riječko Art-kino donosi pet naslova: nagradom žirija kritike i Grand prixom ovjenčani film o nasilju slike Mirande Pennell Čovjek br. 4, slojevita Pacifička žila Ulua Brauna, pogled u um umjetne inteligencije Oaza koju zaslužujem Inès Sieulle, nezaboravni film Johanna Lurfa i Christine Jauernik Oko osi te magični dobitnik nagrade publike, Gljive Jorgéa Jacomea.

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

Tagovi: 25 FPS, art-kino, festival, filmovi,