U organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke od 06. do 13. travnja 2019. godine u Rijeci se održavaju Gastro dani – Rijeka Detox, posvećeni samoniklom jestivom bilju kvarnerskog kraja i njegovom blagotvornom djelovanju na naše zdravlje, uz popratna događanja i stručna predavanja o detoksu i postizanju balansa u životu na prirodan način – piše visitrijeka.hr.
Predstavljanje prvog ovogodišnjeg Ri gastra – Rijeka Detox održano je u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska kašetica“, a novosti uz Ri gastro dane i samu manifestaciju prezentirali su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban – Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, Ida Kosanović, ugostitelj – restoran 101% Smart food, prof. Damjan Miletić, PAR obrazovna grupacija i dr.sc. Silvija Zec Sambol, dr.med., predavač na Rijeka Detoxu.
Ukusne detoks zalogaje na konferenciji za medije pripremio je restoran 101% Smart food.
Samoniklo jestivo bilje i njegova primjena u gastronomiji dio su tradicije kvarnerskog kraja, a njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje je poznato već tisućljećima. Stara narodna mudrost kaže da – onaj tko želi uživati u dobrom zdravlju, mora čuvati svoj želudac – a proljeće je pravo vrijeme za poštivanje tog načela. Stoga je prva ovogodišnja Ri gastro manifestacija posvećena upravo samoniklom jestivom bilju i drugim sezonskim namirnicama za detoksikaciju našeg organizma i poboljšanje općeg zdravlja.
U Rijeka Detox programu sudjeluju slijedeći ugostitelji: Restoran 101% Smart food, A la carte restoran Kamov, Konoba Ćakula, Primorska konoba, Bistro Conca D’oro, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro La Rose, Bistro Mornar, Restoran hotela Continental, Brasserie As, Priroda i društvo Juice & smoothie bar, Rica Gluten Free, Slastičarnica Cacao, Kavana&Bar Grad, Cukarikafe bar i Samovar bar.