Akcija mladih i Živi zid – tražimo ostavku župana Komadine zbog Marinšćine

Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić rekao je na konferenciji za novinstvo da je "nakon jučerašnje skupštine Primorsko-goranske županije postalo sasvim jasno kako je župan Komadina ili funkcionalno nesposoban ili nezainteresiran da obnaša izvršnu vlast u županiji".

  • Politika
  • Objavljeno 28.09.2018
  • Piše: Duje Krstulović

Akcija mladih i Živi zid u petak su u Rijeci pozvali primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu da podnese ostavku zbog pokušaja da prikaže kako ni on ni Primorsko-goranska županija nisu odgovorni za stanje u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, iako je, kažu, upravo Komadina predsjednik Skupštine tvrtke Ekoplus, koja upravlja centrom Marinšćina.

Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić rekao je na konferenciji za novinstvo da je “nakon jučerašnje skupštine Primorsko-goranske županije postalo sasvim jasno kako je župan Komadina ili funkcionalno nesposoban ili nezainteresiran da obnaša izvršnu vlast u županiji”.

Kurelić je naveo da na pitanje vijećnika te političke stranke na sjednici Županijske skupštine – ‘zbog čega pred vijećnike ni tri i pol mjeseca nakon što je obećano, nisu stavljeni prijedlozi zaključaka kojima bi se krenulo u rješavanje problema u ŽCGO Marišćina’, Komadina najprije nije želio odgovoriti. Potom je izjavio da rad ŽCGO i tvrtke Ekoplus nisu u domeni Županije i njega kao župana, a na kraju najavio da će Županija predati svoje udjele u tvrtki Ekoplus, koji iznose 48,72 posto, pa da se trenutačnim problemima ŽCGO bavi netko drugi, rekao je Kurelić.

Dodao je da Komadina očito ne zna koje su njegove ovlasti i odgovornosti kao nositelja izvršne vlasti u županiji te kao predsjednika skupštine Ekoplus.

“Nakon 17 godina kadroviranja i uhljebljivanja svojih vjernih partijskih drugova, donošenja krivih odluka, ignoriranja upozorenja struke, oporbe, udruga i građana, sada kada treba hitno djelovati i zasukati rukave da se trenutačno katastrofalno stanje spasi, Komadina, nositelj izvršne vlasti u županiji i predsjednik Skupštine Ekoplus želi pobjeći od odgovornosti i posla”, kazao je Kuretić.

Županijski vijećnik Akcije mladih također je rekao kako ovlast župana nije da ustupa vlasničke udjele u trgovačkom društvu Ekoplus, nego da je to ovlast Županijske skupštine. Upitao je i na koji način Županija  i po kojoj cijeni može prodati svoj udjel u vlasništvu drugim jedinicama lokalne samouprave, koliko je bilo ulaganje PGŽ od sad i kolika bi šteta time nastala za županiju.

Županijski vijećnik Živog zida Edmond Tić osvrnuo se na izjavu župana Komadine po kojoj je jedina poveznica županije i ŽCGO dio naziva “županijski”. To je neprihvatljiva i skandalozna izjava ako se zna udjel županije u njegovu osnivanju, financiranju, kadroviranju i radu, rekao je.

Župan Zlatko Komadina jučer je najavio kako će predložiti da se županijski udjel u vlasništvu tvrtke Ekoplus prenese na Općinu Viškovo, na čijem je području Marišćina i Grad Rijeku ili drugu jedinicu lokalne samouprave koja to bude željela. Obrazložio je to tvrdnjom da je prikupljanje otpada u ingerenciji gradova i općina, a ne županija, te da je PGŽ svoj dio u ovom projektu završila.

U novoj vlasničkoj strukturi predsjednik skupštine Ekoplusa bi bio onaj tko bude imao najveći udjel, odnosno riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ili načelnica Viškova Sanja Udović, kazao je Komadina u četvrtak.

Najakutniji problem Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina je smrad koji otežava život stanovnicima mjesta u široj okolici, a eko aktivisti niz godina upozoravaju i na odabran pogrešan tehnološki proces, bez odvajanja biootpada, iz kojeg proizlaze svi ostali problemi ŽCGO.

Tagovi: Akcija mladih, Komadina, ŽCGO, Živi Zid, Županija,