Izložba “Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?”

Biografija napisana uz pomoć svih informacija koje o autorici postoje na internetu, slike i fotografije, umjetnička instalacija i još neka iznenađenja

  • Kultura
  • Objavljeno 09.04.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U četvrtak, 11. travnja 2019. u 20 sati, u galeriji Filodrammatica na adresi Korzo 28 (prvi kat), bit će u organizaciji udruge Drugo more svečano otvorena izložba intrigantnog naziva “Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?”

Kustos izložbe je Klaudio Štefančić, a svoje radove izlažu priznati domaći i inozemni multimedijalni umjetnici i umjetnice Aram Bartholl, Branka Cvjetičanin, Željko Kipke, Antun Maračić, Nika Radić i Erica Scourti.

Prema zamisli kustosa, koji je za ovu priliku okupio radove priznatih domaćih i stranih multimedijalnih umjetnika, izložba se bavi temom znanja u suvremenom dobu obilježenom znanstvenim i tehnološkim razvojem.

Premda svoju spoznajnu moć umjetnost može zasnivati na znanstvenim spoznajama i moći pozitivnog znanja, na ovoj su izložbi zastupljeni primjeri umjetničkih praksi koji gaje nepovjerenje prema osnovnim postulatima pozitivizma, smjera u filozofiji i teoriji znanosti koji sve zasniva na činjenicama, a negira svaku metafiziku.

Izložba se pita postaje li danas umjetničko znanje, koje naglasak stavlja na osjetilnu spoznaju, sve bitnije i ima li ono ikakvu društvenu ulogu

Poznati hrvatski slikar Željko Kipke predstavit će kratki film “Bulevar 9 života u 12 figura i P.S.” i sliku “Redeo Rebus Ante Circinum”, koju je za potrebe ove izložbe iz svojeg fundusa ustupio zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

Među izloženim radovima bit će i knjiga “The Outage” londonske umjetnice, redateljice i spisateljice Erice Scourti, odnosno njezina biografija napisana uz pomoć svih informacija o njoj koje postoje na internetu (e-mailovi, profili na društvenim mrežama, različite aktivnosti na mreži, itd.), ukazujući na probleme stjecanja znanja pukim gomilanjem informacija.

Berlinski umjetnik Aram Bartholl predstavit će instalaciju “BYOD – Bring your own disc (and crush it)”, koja poziva posjetitelje na uništavanje kompjuterskih diskova za pohranu podataka. Činom uništavanja Bartholl nastoji podsjetiti na situaciju u kojoj su se 2013. godine našli novinari i urednici Guardiana, koje je britanska vladina agencija GCHQ natjerala na uništavanje diskova koji su sadržavali dokumentaciju o strahovitim razmjerima državnog nadzora od strane američke i britanske vlade, koju im je dostavio jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača Edward Snowden.

Na izložbi će također biti prikazana serija fotografija Maksimir 23. lipnja 2007. likovnog umjetnika, kustosa i kritičara Antuna Maračića, instalacija Oslobođenje Toma konceptualne umjetnice Branke Cvjetičanin – inspirirane zagrebačkim stanom Toma Gotovca, i video rad Cigareta s Goranom multimedijalne umjetnice Nike Radić.

Dan nakon otvorenja izložbe, u petak 12. travnja u 12 sati, spomenuti njemački umjetnik Aram Bartholl će u velikoj dvorani Filodrammatice održati predavanje Istinska dubina, na engleskom jeziku, u kojem će predstaviti svoje nedavne radove i projekte koji se bave digitalnom privatnošću, anonimnošću, sigurnošću i komercijalizacijom interneta.

Izložba će ostati otvorena do 30. travnja, radnim danima od 17 do 20 sati.

Tagovi: ako u kamionu lete ptice je li kamion lakši, biografija, galerija filodrammatica, izložba, multimedija, serija fotografija, slike, umjetnička instalacija,