Aktivnosti povodom Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana nepušenja

Trening životnih vještina je univerzalni preventivni program

  • Lifestyle
  • Objavljeno 29.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ nizom aktivnosti od 29. do 31. svibnja obilježavaju se Svjetski dana sporta i Svjetski dan nepušenja.

U četvrtak, 30. svibnja u RiHubu, Ivana Grohovca 1/a, s početkom u 11 sati, održat će se tribina namijenjena djeci i mladima po nazivom „Prevencijom i sportom do zdravlja“. Na tribini će doc. dr. sc. Darko Roviš progovoriti o prevenciji rizičnih ponašanja mladih, a fitness trener, nutricionist, trener olimpijskog dizanja utega Marko Kovačić govorit će o prevenciji korištenja dopinga u rekreativnom sportu.

Potom će uslijediti vođena rasprava na temu sporta kao odgovora na izazove u adolescentnoj dobi u kojoj će sudjelovati brojni riječki sportaši.

Program završava u petak, 31. svibnja, kada će s početkom u 10 sati, na riječkom Korzu obilježiti Svjetski dan nepušenja, a ujedno i kraj ciklusa radionica programa „Trening životnih vještina“. Tim povodom otvorit će se izložba učeničkih plakata na neku od tema iz „Treninga životnih vještina“.

Radovi će biti izloženi u staklenim panoima na Korzu, ispred Gradske vijećnice. Nadalje, tristotinjak učenika odjeveni u prigodne majice na Korzu će formirati oblik pluća točnije jedno nezdravo i jedno zdravo plućno krilo, uz efekte dima i balončića. Organizator događaja je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Gradom Rijekom.

Trening životnih vještina je univerzalni preventivni program

Trening životnih vještina provodi se u školskom okruženju, a namijenjen je ukupnoj populaciji učenika od 3. do 7. razreda. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti, čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda.

Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima (osobne vještine samoregulacije, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja).

Grad Rijeka već 14 godina podupire provedbu ovog programa u osnovnim školama.

Kada dopuste vremenski uvjeti, povodom obilježavanja Svjetskog dana sporta na terenima Tenis kluba Pećine održat će „Dan otvorenih vrata TK Pećine“, koji će uključivati predavanje na temu važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece i mladih te pokazni trening.

U aktivnosti će sudjelovati Tenis klub Pećine, OŠ Pećine i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: RiHub, rijeka - zdravi grad, Sport, svjetski dan nepušenja, svjetski dan sporta,