Apsolutni trijumf riječke Opere!

Cijelo kazalište na nogama pozdravilo "Elektru"

  • Kultura
  • Objavljeno 29.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Iako stajaće ovacije nisu rijetkost u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, reakcija nakon premijerne izvedbe opere „Elektra“ Richarda Straussa, u utorak 28. svibnja, nadmašila je sva dosadašnja oduševljenja riječke kazališne publike. Bio je to zaista prizor za pamćenje!

Cijelo gledalište na nogama plješće uz povike odobravanja, i tako više od deset minuta! Malo je reći da je snaga orkestra, ansambla i solista Opere te izvanrednih gošći oduševila i zadivila brojnu publiku među kojom je bila i mistrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

U dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, predstava najavljena kao početak novog poglavlja povijesti riječke Opere, posve je opravdala i  na najspektakularniji način potvrdila istinitost ove najave.

Mitska priča o Elektri

Snažna glazbena obiteljska drama epskih razmjera, praizvedena na riječkoj opernoj pozornici točno 120 godina nakon njene svjetske praizvedbe, najzahtjevniji je projekt riječke Opere u posljednjih pet iznimno uspješnih opernih sezona riječkog „Zajca“. No rizik i hrabrost u prihvaćanju velikog umjetničkog izazova su se i ovoga puta itekako isplatili te publici predstavili nesvakidašnju predstavu u inovativnom dramaturškom-redateljskom konceptu i u vrhunskoj, fascinantnoj vokalnoj izvedbi.

Publika je najglasnije i najburnije pozdravila tri solistice u glavnim ulogama Maidu Hundeling, Helenu Juntunen i Dubravku Šeparović Mušović, no jednako srdačno pozdravili su cijelu izvođačku i autorsku ekipu predstave.

Neki od gledatelja i gledateljica su nakon izvedbe, unatoč velikom emocionalnom uzbuđenju, pokušali riječima dočarati svoje dojmove.

„Mogu reći samo da je ovo što smo večeras doživjeli bio apsolutni trijumf riječke Opere! I ove i prošle sezone bilo je zaista sjajnih opernih produkcija, ali ovo je bio doživljaj van ovog planeta, važan ne samo za HNK Ivana pl. Zajca, već i za cijelu regiju. Toliko sam pod dojmom da jedva mogu govoriti. Mogu samo ponoviti Elektrine riječi: „Šuti i pleši!“. To ću i napraviti, šutjeti i plesati. I plakati, kao što sam cijelu izvedbu plakala, i uživati u ljepoti ovog trijumfa“, kazala je nekadašnja, dugogodišnja legendarna šefica Propagande „Zajca“ Loredana Gašparović.

Neki od komentara koji su se mogli čuti nakon izvedbe:

„Maida Hundeling poklonila se publici, a mi smo se trebali pokloniti njoj. Sve što smo mogli napraviti je stajati i pljeskati. Bilo je to posebno dirljivo, cijelo gledalište riječkog Kazališta na nogama. Na ovakvoj premijeri još nisam bila”

„Tri pjevačice koje nose predstavu su iznimne! Orkestar sjajan!”

„Tu blizinu izvođača i intenzitet izvedbe još nikada, u niti jednom kazalištu, nisam doživjela“

„Nikada prije nisam čuo ovu operu, nisam znao što očekivati. Genijalno! Pjevači, solisti su nevjerojatni, Matvejeff koji je vodio orkestar. Zaista su priredili spektakl!”

„Tri solistice naprosto su nas progutale. Dva sata opere, a nisam želio da završi. Koncept je odličan, korištenje orkestralne rupe, poigravanje s perspektivama. Ma bez riječi sam.“

Prva i jedina repriza „Elektre” na programu je u subotu 1. lipnja u 19 sati.

foto: Dražen Šokčević

Tagovi: elektra, HNK Ivana pl. Zajca, kazalište, riječka opera,