Balinjerada: vrhunac opatijskog karnevala

Ispit spretnosti u brzom savladavanju trase, ali i pokazivanje mašte i duhovitosti u izradi kostima i alegorijskih vozila

  • Kultura
  • Objavljeno 25.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U nedjelju se zaključio program opatijskog karnevala. Središnja manifestacija, 36. opatijska Balinjerada, jedinstvena je utrka vozilima na kuglične ležajeve, u kojoj su sudjelovali maskirani vozači s neobičnim konstrukcijama vozila svih boja i oblika – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Utrka se odvijala na nizbrdici glavne opatijske ulice do Slatine. Dijelom je to bio i ispit spretnosti u brzom savladavanju trase, a dijelom prilika za pokazivanje mašte i duhovitosti u izradi kostima i alegorijskih vozila.

Najprije se stazom spuštaju vozači karića i monopatina, najjednostavnijih vozila u obliku platforme s kugličnim ležajevima, a potom “merikanska vozila”, raskošne konstrukcije na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. “Taxi balinjera” je ove godine omogućila zainteresiranim gledateljima da sudjeluju u spustu, uz pratnju iskusnih natjecatelja.

Nakon utrke, istom rutom je prošla povorka opatijskih karnevalskih skupina, a “Balinjerada” je završila natjecanjem “Kukalkom”, morskom inačicom Sinjske alke. Tu natjecatelji “jašuči” na leđima jedni drugima, u plitkom moru na Slatini pokušavaju ostvariti što više bodova gađajući viseću metu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: balinjerada, karneval, kukalka, opatija, utrka,