Bliži se Noć muzeja u Rijeci!

Riječki muzeji spremni su za tu značajnu noć, a tema će biti nove tehnologije... :)

  • Kultura
  • Objavljeno 31.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Riječki muzeji pripremili su za Noć muzeja, koja se 1. veljače održava na temu novih tehnologija, niz događaja poput otvorenja izložbe “Hommage crtežu” u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), predstavljanja novih ideja, tehnologija i inovacija u Prirodoslovnom muzeju Rijeka te predstavljanja novih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Kako je najavljeno na zajedničkoj konferenciji za novinare riječkih muzeja i ustanova koje sudjeluju u Noći muzeja, MMSU će u Malom salonu na tabletima omogućiti pregledavanje online kataloga svoje zbirke grafika, slika, fotografija, plakata, skulptura, videa i crteža u cilju popularizacije tog servisa te razgledavanje međunarodne izložbe “Bijeg” i izložbe Đorđa Jandrića “Hrpa Anastazija” u sjedištu MMSU.

PROGRAMI MUZEJA

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja posjetiteljima će predstaviti nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja, otkriti kako će izgledati novi stalni postav u Rijeci i podružnici u Brodu na Kupi te što namjerava raditi izvan zgrade muzeja.

Pomoću video prezentacije upoznat će zainteresirane s brojnim inovacijama i upotrebi novih tehnologija u muzeju od osnutka do danas.

U Pomorskom i povijesnom muzeju na programu su predavanje Ivana Saftića o korištenju suvremenih IT tehnologija i tehnika u promociji kulturne baštine, Sven Maričić uz pomoć robotice Pepper govorit će o spoju kulturna baštine i novih tehnologija a još niz drugih predavača govorit će o muzejima u dobu novih tehnologija, QR kodovima u muzejima, projektima digitalizacije muzejske građe i sličnim temama.

Muzej grada Rijeke otvorit će za posjetitelje tekuću izložbu radova likovnog umjetnika Maura Stipanova, moći će se pogledati metalna tuba – vremenska kapsula ugrađena u zgradu HNK Ivana pl. Zajca pri izgradnji 1885. godine s dokumentima iz tog vremena a priredit će se i likovna radionica za djecu.

Muzeji će tijekom te večeri omogućiti i razgledavanje svojih stalnih postava uz stručno vodstvo, a organizirane su i brojne radionice i igre za djecu i mlade te glazbeni program.

U Noć muzeja u Rijeci uključuje se tradicionalno i Sveučilišna knjižnica u svom postavu Glagoljica, gdje će se moći razgledati izložba fotografija Petra Trinajstića o arheologu Branku Fučiću, Astronomski centar Rijeka s predavanjima i projekcijama dokumentarnih i animiranih filmova o astronomiji i prirodi, Galerija Principij Fotokluba Rijeka s tekućom izložbom fotografija Borislava Ostojića i galerija Kortil s otvaranjem postava medijskog umjetnika Dominika Grdića na izložbi “RIZOM”.

FOTO: Noć muzeja (Facebook)

Tagovi: muzej, noć muzeja, prirodoslovni muzeji, tehnologija,