Božinović najavio razgovor o popuštanju mjera ako se brojke poboljšaju

"Nema dvostrukih kriterija kod provođenja protuepidemijskih mjera, policija je postupila sukladno zakonu”

  • Lifestyle
  • Objavljeno 04.02.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je kazao da će se, ukoliko se povoljna epidemiološka situacija nastavi, razgovarati o otvaranju i uvjetima otvaranja kafića 15. veljače.

“Razgovarat ćemo. Vidjet ćemo pod kojim uvjetima”, poručio je Božinović za RTL upitan može li se očekivati da se 15. veljače otvore ugostiteljski objekti.

Ustvrdio je da je Stožer civilne zaštite “prvi” za otvaranje ako brojevi novozaraženih i hospitaliziranih budu dobri te da se neće gubiti vrijeme oko odluke o otvaranju “ako takva bude procjena”.

Komentirajući kritike o nedosljednosti protuepidemijskih mjera, da se istovremeno dok se kafićima to ne dopušta, kava za van može kupiti u pekarama, trgovinama, benzinskim crpkama, Božinović je ponovio da ti objekti nisu zatvoreni jer prodaju esencijalne proizvode, a da su i ranije prodavali kavu, pa im sada nisu zabranili takvu prodaju.

“Nije tu poanta u kavi za van nego u okupljanju. Vi kada dođete na benzinsku, natočite benzin, eventualno uzmete tu kavu za van, stavite u auto i vozite. A u kafić dođete sjesti, družiti se, a to je epidemiološki rizik”, ustvrdio je Božinović.

Božinović je kazao i da nema dvostrukih kriterija kod provođenja protuepidemijskih mjera, ustvrdivši da je policija uhitila vlasnika teretane koji je u ponedjeljak otvorio teretanu, unatoč zabrani rada, a da je na današnjem prosvjedu poduzetnika u prvom redu brinula o javnom redu i miru.

“Policija uvijek na ovakvim skupovima vodi, u prvom redu, brigu o javnom redu i miru i to im je osnovna zadaća. Naravno, kada imate nekoliko tisuća ljudi, to nije isto kao neka pojedinačna situacija. Policija je i u onom i u ovom slučaju postupila sukladno zakonu”, kaže Božinović.

Božinović je ustvrdio da Hrvatska nije pogriješila kada se u nabavci cjepiva oslonila na zajedničku nabavku zemalja Europske unije, jer bismo u suprotnom, bili u puno nepovoljnijoj situaciji. Poručio je i kako Europa trenutno razgovara o nabavci ruskog i kineskog cjepiva, što je, prije svega, poruka AstraZeneci.

“Ako Europa dopusti Rusima, a možda sutra i Kinezima, da uđu na europsko tržište (…), mislim da je to prije svega poruka AstraZeneci”, ustvrdio je.

Božinović je komentirao i odabir Martine Dalić za predsjednicu uprave Podravke, istaknuvši da će ona biti veliki dobitak za tu tvrtku, a da je njena ostavka na mjestu potpredsjednice Vlade sada već povijest.

Europarlamentarci iz Italije planirali susret s migrantima na granici

Nakon što su četvero europarlamentaraca iz Italije u subotu u blizini  zelene granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaustavljeni u pokušaju nezakonitog prelaska granice, Božinović je otkrio kako se istovremeno s druge strane organizirao pokret migranata prema granici.

“Policija Bosne i Hercegovine nam je dala podatke o tome da se organiziralo migrante od strane isto nekih nevladinih udruga, da bi se u isto vrijeme našli sa europarlamentrcima na našoj granici i vjerojatno diskreditirali našu policiju”, istaknuo je.

Božinović je ranije taj čin osudio kao provokaciju i pokušaj diskreditacije hrvatskih institucija, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je zbog privatnog posjeta europarlamentaraca izrazio prosvjed predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: božinović, epidemiološke mjere, kafići, Kava, policija, ugostitelji,