Buran vikend za gotovo 2000 vatrogasaca – Naši heroji!

Proteklog vikenda 436 intervencija, 149 požara niskog raslinja, 201 tehnička intervencija (uklanjanje srušenih stabala, saniranje krovišta...)

Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo je u 436 intervencija proteklog vikenda, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica, koja apelira na građane da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Požarom kod Medaka zahvaćena je velika površina, a jednim dijelom vatra je zahvatila i minirana polja što je dodatno otežalo intervenciju. “Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području”, kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi. Na terenu je bilo 14 vatrogasaca s 5 vozila, a gorilo je nisko raslinje i makija.

Proteklog vikenda u priobalju uz jaku buru buknulo je 149 požara niskog raslinja koji su zahvatili 599 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila.

Najveći požar izbio je u subotu (23. veljače) kod Tribunja gdje je opožareno 160 hektara, a gasila su ga 42 vatrogasca. Taj je požar jučer lokaliziran a do kraja dana proglašen i ugašenim.

Na području priobalja poduzeta je i 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske gdje je bilo 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja s opožarenom površinom od 377 hektara.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice još jednom pozivaju građane na dodatan oprez te da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce na 193.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: gašenje, hrvatska vatrogasna zajednica, intervencija, medak, požari, tribunje, vatrogasci, vikend,