CRVENI NOSOVI donose osmijeh djeci i starijima u Rijeci i diljem Kvarnera

Otkad su klaunovske cipele prvi put zakoračile u KBC Rijeka, CRVENI NOSOVI nezaustavljivo šire svoju misiju Rijekom i Kvarnerom, kako bi svako dijete i svaka starija osoba dobila priliku za osmijeh onda kad im je najpotrebniji.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 13.04.2023
  • Piše: Duje Krstulović

Sve je počelo prije više od desetljeća, kada su klaunovidoktori prvi puta došli na dječji odjel riječke bolnice. Vrijednost prisustva klaunova odmah je prepoznata. Djeca su opuštenija i spremnija za suradnju te imaju priliku doživijeti bolnicu i kao mjesto smijeha, roditelji su mirniji, a raspoloženje podižu i medicinskom osoblju. CRVENI NOSOVI danas su redoviti posjetitelji djeci na liječenju u KBC-u Rijeka.

“Klaunovidoktori djecu na liječenju na Klinci za dječju kirurgiju redovnim programom posjećuju utorkom, dok je srijeda dan za program Intenzivan osmijeh. To je poseban poseban program CRVENIH NOSOVA u kojem je fokus klauna na djeci koji se pripremaju za operativni zahvat. U bolničkom okruženju, njihove posjete smatramo vrlo korisnima. Klaunovidoktori na bolničke hodnike i u sobe unose igru i humor i bude radost u djeci i zabrinutim roditeljima, a ujedno izmame osmijeh i užurbanim zdravstvenim djelatnicima.”, ispričala je Katica Peranić Šegota, glavna sestra Odjela dječje kirurgije KBC-a Rijeka.

Uz riječku bolnicu, važnost smijeha u teškim i stresnim trenucima prepoznale su i druge institucije, pa i cijela zajednica, tako da Rijeka već godinama ima vlastiti tim klaunovadoktora koji pokriva cijelo područje, ispričala je klaundoktorica i koordinatorica za Rijeku, Istru i Kvarner, Nataša Tepša Budija: “Posjeti klaunovadoktora djeluju terapijski i osnažujuće obzirom da radost koju donosimo zaista podiže raspoloženje djeci na liječenju u bolnicama i starijima u domovima za starije i nemoćne pa se često susretnemo s tim da naš posjet ostaje u njihovim mislima cijeli dan. Taj osmijeh koji izazovemo kod djece i starijih znači da sve brige na tren nestanu i ostaje samo ljepota tog trenutka. Posjećujemo KBC Rijeka gdje uz redovne posjete provodimo i naš program Intenzivan osmijeh. Redovno posjećujemo starije u Domu za starije i nemoćne Kantrida i u Domu Mali Kartec na Krku. Često gostujemo i u dječjim domovima Potok i Lovran, a od ove godine planiramo i češće posjete dječjem odjelu bolnice u Puli i tamošnjem domu za starije i nemoćne. Također, na cijelom području gostujemo s našim posebnim petodnevnim programom Cirkus Varijete, koji je namijenjen osobama starije životne dobi.”, detaljnije je pojasnila aktivnosi CRVENIH NOSOVA na području Rijeke i Kvarnera, Nataša Tepša Budija.

Upravo izvedba Cirkus Varijetea proteklog mjeseca oduševila je korisnike Doma Mali Kartec na Krku, koji se raduju svakom susretu s klaunovimadoktorima, istaknula je stručna suradnica Doma, psihologinja Sandra Kuharić:Većina korisnika našeg doma se, osim s emocionalnim stresom zbog smještaja u dom i ograničenja samostalnosti i funkcionalnosti, suočava i s kroničnom boli, kao posljedicom kroničnih bolesti, koja dodatno povećava neugodne osjećaje i uzrokuje dodatni stres za pojedinca. Starije osobe na stacionarnoj njezi često imaju i ograničene mogućnosti opažanja, komunikacije i kretanja. U interakciji s CRVENIM NOSOVIMA, korisnici su u mogućnosti doživjeti pozitivne emocije, opustiti se kroz smijeh, isprobati nešto novo i neobično za njih, kognitivno se angažirati u isprobavanju ili samo promatranju novih vještina, trikova ili pak uživati u njihovoj laganoj glazbi. Neopisivo je zadovoljstvo i za nas djelatnike vidjeti osmjehe na licima korisnika i nasmijati se zajedno s njima i klaunovimadoktorima.”, zaključila je psihologinja Sandra Kuharić.

U 13 godina svog djelovanja, CRVENI NOSOVI donijeli su preko 300 tisuća osmijeha djeci, starijima i ljudima u krizi diljem Hrvatske. Postanite i vi dio crvenonosne priče i donesite osmijeh onima kojima je najpotrebniji:  https://www.crveninosovi.hr/#donate

Tagovi: Crveni nosovi, djeca, KBC Rijeka, Klaunovidoktori,