Darinko Kosor: “Za ‘3. maj’ znam da postoje kupci odmah”

Kosor je istaknuo kako traže rješenje kako da građani, porezni obveznici, plate najmanje što mogu jamstva koja se moraju platiti

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u utorak je, nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, izvijestio kako su razgovarali o “Uljaniku” i  traže rješenje kako smanjiti dugovanja po pitanju jamstava te ustvrdio da se tek nakon pomirenja tog duga može vidjeti postoji li strateški partner koji će kupiti društvo ili opcija sa stečajem što, rekao je, ne znači kraj brodogradnje – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Razgovarali smo o mnogo tema, a po meni, najvažnija je tema sastanka bila ona koja uzima najviše novca građanima, a to je – Uljanik”, odgovorio je Kosor na pitanje novinara koja je bila najvažnija tema sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Istaknuo je kako traže rješenje kako da građani, porezni obveznici, plate najmanje što mogu jamstva koja se moraju platiti.

“Ima još 1,8 milijardu kuna jamstava, no možda bi se brodovi, koji su u završnoj fazi, mogli dovršiti i onda bi taj trošak bio puno niži, nekih 400-500 milijuna – i to država u bilo kojoj opciji mora podmiriti jer je potpisala jamstva”, rekao je Kosor.

Kosor je mišljenja da se sve ono što se tiče strateških partnera – mora ostaviti nakon toga

“Treba razgovarati samo s onim strateškim partnerima koji su spremni uložiti stvarne novce u brodogradnju”, rekao je.

Na pitanje znači li to da za njega novi “Uljanikov” strateški partner Tomislav Debeljak nije dovoljno ozbiljan ponuđač, Kosor je odgovorio da je svaki ponuđač koji je spreman ponuditi novce – dobar ponuđač.

“Država treba završiti što treba i treba smanjiti mogućnost da plati još 1,8 milijardu kuna jamstava. Mislim da se sve to može učiniti za tri ili četiri puta manji iznos, ako se brodovi uspiju završiti. A kad dovedemo firmu na nulu i ne bude dugovanja po pitanju jamstava, i kada svi ugovori budu ispunjeni, tada se može vidjeti da li postoji strateški partner koji će kupiti društvo ili opcija sa stečajem što ne znači kraj brodogradnje”, rekao je Kosor te izrazio uvjerenje da iz stečaja može izaći i jedna i druga firma. “Za ‘3. maj’ znam da postoje kupci odmah”, dodao je.

Istaknuo je da je to njegovo stajalište, ali da su o tome konstruktivno razgovarali na koalicijskom sastanku.

“Mislim da će to na kraju podržavaju svi partneri”, odgovorio je na pitanje je li ostao usamljen u stajalištu da prvo treba riješiti problem jamstava i dovesti knjigu na nulu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, Darinko Kosor, jamstvo, strateški partner, uljanik,