„Dajte nam 21. stoljeće!“

Mjesto u Općini Matulji bez asfaltirane ceste

  • Politika
  • Objavljeno 13.03.2021
  • Piše: Darija Kovačić

Članovi novoosonovanog ogranka Mosta u Matuljima danas su posjetili Brešca, Mali Brgud i Zvoneća, a najveće iznenađenje bio je posjet mjestu Škalniški. Naime, kilometar i pol ceste koja vodi prema mjestu nije asfaltirano. Put je prepun rupa, a sve je veći problem izbijanja stijena koje su opasne za automobilske gume.

Mjesto Škalniški postoji već unazad dvjesto godina. Ondje trenutno žive dvije obitelji koje se bave turizmom. Postoje tri objekta koja se iznajmljuju kao apartmani za odmor, a u planu je zgradnja još jednog. Jedan od tamošnjih mještana rekao je kako se s ovim problemom bore već više od 20 godina.

Prvi su zahtjev za barem popravak ceste uputili Općini 1997. Od tada nisu dobili pozitivnih odgovora niti imalo volje da im se omogući prilaz kućama dostojan 21. stoljeću. Problem su stijene koje izbijaju zbog istrošenosti ceste pa umjesto da gosti uživaju u odmoru, primorani su razmišljati o tome gdje će promijeniti gume. S obzirom da je oko mjesta šuma potrebno je održavanje kako cesta ne bi zarasla, međutim i za to moraju brinuti sami mještani.

Najveće im muke zadaje snijeg. Na pitanje – tko njim dolazi čistiti snijeg – odgovorili su kako to čine sami, svojim lopata. Dakle, kilometar i pol ceste mještani moraju čistiti sami, lopatama,  ukoliko žele da njihova djeca zimi idu u školu. Ono od čega najviše strepe jesu požar ili neka druga hitnoća. Zbog neadekvatnog puta, prilaz interventnim vozilima je gotovo pa nemoguć.

Škalniški je 2017. godine bio proglašen najturističkijim mjestom u Općini Matulji. Dakle, mjesto koje donosi itekako veliku dobit samoj Općini, više od dvadeset godina mora voditi bitku da bi dobilo normalan prilaz kućama. Vidljivo ljuti i razočarani mještani apeliraju na Općinu riječima „dajte nam 21. stoljeće!“

Foto: unsplash/Most

Tagovi: cesta, matulji, mještani, MOST, škalniški,