Dan otvorenih vrata centra ATRAC

Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora

  • Kultura
  • Objavljeno 11.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Obilježavajući četvrtu godinu svoga postojanja Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) organizirao je Dan otvorenih vrata kako bi široj javnosti pobliže predstavio svoje aktivnosti. Riječ je o instituciji koju je Primorsko-goranska županija osnovala u sklopu projekta “HAZADR – Jačanje zajedničkog interventnog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu”, sufinanciranog sredstvima Programa IPA jadranske prekogranične suradnje, prenoseći Primorsko – goransku županiju.

O važnosti i značaju Centra u okviru događanja govorili su ravnatelj Centra, Vedran Martinić, predsjednik Upravnog vijeća Boris Mijolović te župan Zlatko Komadina. Nakon četiri godine rada ATRAC je danas postao forum za razmjenu znanja i iskustava u području zaštite morskog okoliša od iznenadnih onečišćenja opasnim i štetnim tvarima. “Dan otvorenih vrata 2019″pored brojnih predstavnika iz Hrvatske, okupio je i predstavnike jadranskih država: Albanije, Crne Gore, Italije i Slovenije te Turske.

“Ovaj Centar bavi se edukacijom i prevencijom oko izvanrednih onečišćenja mora i on je prvi takav u Hrvatskoj. S obzirom na izloženost lučkog sustava bazena na Jadranu te energetskih i industrijskih postrojenja imali smo puno rizika i određene incidente prije pa je sasvim logično da smo ta iskustva  unaprijedili i pretočili u ovaj edukativni Centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora. Po gostima koji su danas prisutni možete vidjeti da smo prisutni i prepoznati u mnogim državama što svjedoči da je Centar uspješan i ja im čestitam na tome”, rekao je Komadina.

Rad Centra tijekom godina – “vidljivost” na globalnoj razini

Tijekom 2018. godine ATRAC je značajno povećao svoju “vidljivost”na samo u jadranskoj regiji nego i na globalnoj razini. Potpisani su Sporazumi o suradnji (MoU) sa Cedre-om, velikim istraživačkim centrom iz Francuske te MOIG-om – naftnom grupacijom Sredozemlja.

U protekloj godini ATRAC je pokrenuo inicijativu za suradnju svih hrvatskih obalnih županija – Prvu Koordinaciju obalnih županija odnosno Županijskih operativnih centara za provedbu mjera intervencija u slučaju iznenadnog onečišćenja mora. Koordinacija je održana u Gradu Krku.

Po prvi puta u jadranskoj regiji organizirana je i održana edukacija na temu iznenadnih onečišćenja mora opasnim i štetnim tvarima (kemikalijama).  ATRAC svoja vrata otvara i djeci osnovnih škola za koje održava prigodne edukativne prezentacije povodnom Dana planeta Zemlja i Svjetskog dana oceana na kojima najmlađe upoznaje s važnosti očuvanja prirodnog svijeta morskog okoliša.

Tijekom 2018. nastavljena je suradnja s pojedinim obalnim županijama pa su tako pripremljene, organizirane i provedene edukacije za predstavnike nadležnih županijskih tijela Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Od samog osnutka ATRAC pruža uslugu dežurnog telefona putem kojeg 24 sata dnevno pruža savjete u slučaju opasnosti (neočekivanih situacija koje traže hitnu akciju), a što podrazumijeva davanje tehničkih savjeta lokalnim, regionalnim i nacionalnim nadležnim tijelima u slučaju opasnosti od iznenadnog onečišćenja morskog okoliša.

(Primorsko – goranska županija)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: ATRAC, centar, Dan otvorenih vrata, primorsko-goranska županija, Zlatko Komadina,