Danas ponovno moguć snijeg u riječkom zaleđu

Kako će u početku biti toplo po visini, na većini područja bit će isključivo kiše...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 28.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Trenutno se nad sjevernom Europom nalazi duboka ciklona koja se centrom veoma sporo kreće od Škotske prema Danskoj pa će djelovati na vrijeme u nas s nestabilnim vremenom od ponedjeljka, piše RiMeteo.

Atmosfera ostaje i dalje nestabilna u idućim danima , a Azorska anticiklona gubi na svom značaju što otvara put novim ciklonama da preko Atlantika donesu novi vlažniji i hladniji zrak. Iduća je moguća već u srijedu, navodi RiMeteo.

U sklopu te ciklone prema Alpama se spušta hladna fronta koja će prolaskom preko ovog planinskog lanca uzrokovati stvaranje plitke ciklone oko Genovskog zaljeva, no zbog sporog kretanja glavne ciklone, hladan zrak ostat će zarobljen s prednje strane Alpa pa će sekundarni centar jačati u noći na ponedjeljak.

Najviše kiše moglo bi pasti na riječkom području te na dijelu Gorskog kotara.

Kako će u početku biti toplo po visini, na većini područja bit će isključivo kiše. No, u drugom dijelu noći, kad se ciklona spusti tek malo južnije, naći ćemo se u njenom hladnom sektoru, a kiša će do jutra prijeći u snijeg na većem dijelu Gorskog kotara te na Učki i Ćićariji. Mjestimice može biti i kiše koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom.

S daljnjim padom temperature zraka snijeg se u konačnici na riječkom području može spustiti i na oko 300 metara visine, lokalno i niže, ali će i ciklona s odmicanjem ponedjeljka sve više odmicati na jug pa će se i oborine smanjivati.

Kako će glavna ciklona biti spora tako će i ova Genovska pa će se njen centar tijekom drugog dijela ponedjeljka premještati od juga Istre do Zadra, što će nam omogućiti zadržavanje visinskog strujanja i oborina do kasnih poslijepodnevnih sati gdje će najprije prestajati uz obalu i na otocima, a na samom kraju dana i u Gorskom kotaru.

Lokalno na riječkom području može pasti i 30-ak mm kiše, dok će u Gorskom kotaru mjestimice pasti i do 20 cm snijega, a tanji snježni pokrivač moguć je i u riječkom zaleđu, većinom iznad 400 metara visine.

Bura će zapuhati u ponedjeljak sredinom dana i bit će umjerena do jaka, dok će u gorju biti sjeveroistočnjaka. Nakon toga slijedi postepeno razvedravanje sa zapada tijekom noći na utorak kao i smirivanje bure.

FOTO: Pixabay

 

Tagovi: ciklona, kiša, snijeg, vrijeme,