DIP analitičarima: Ne unosite nemir među birače

„DIP moli sve analitičare izbornih procesa koji se predstavljaju kao osobe koje jedine brinu o regularnosti izbora, za razliku od tijela koja ih provode, da ne unose nemir među birače“

  • Politika
  • Objavljeno 28.05.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zamolilo je u petak sve analitičare izbornih procesa da ne unose nemir među birače te poručilo da će i ovi lokalni izbori, kao i svi dosadašnji, biti provedeni zakonito i uredno.

„DIP moli sve analitičare izbornih procesa koji se predstavljaju kao osobe koje jedine brinu o regularnosti izbora, za razliku od tijela koja ih provode, da ne unose nemir među birače“, poručio je DIP reagirajuć „DIP moli sve analitičare izbornih procesa koji se predstavljaju kao osobe koje jedine brinu o regularnosti izbora, za razliku od tijela koja ih provode, da ne unose nemir među birače“ i na izjave analitičara Krešimira Macana o mogućoj ciljanoj prevari u izbornom procesu.

„Napominjemo da se, po ne znamo koji put, dva dana prije izbora, a dan prije izborne šutnje, raznim komentarima i analizama unosi sumnja u regularnost izbora“, upozorava DIP.

Podsjeća pritom kako birački odbori imaju “osigurače” od mogućih prevara. Svaki, naime, ima predsjednika, potpredsjednika i osam članova, a članovi su predstavnici većinskih i oporbenih političkih stranaka.

Osim toga, Zakonom o lokalnim izborima i Obvezatnim uputama DIP-a jasno su propisane obveze članova biračkih odbora i ovlaštenih promatrača, od otvaranja biračkog mjesta do prebrojavanja glasova i potpisivanja zapisnika.

Dosadašnji izbori unazad nekoliko ciklusa, na svim razinama, provedeni su uredno i niti u jednim nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora i utvrđene rezultate, naglašava DIP.

„I ovi lokalni izbori, kao i svi dosadašnji, bit će provedeni zakonito i uredno, zahvaljujući predanom radu oko 54.000 članova biračkih odbora, na 5496 biračkih mjesta diljem Hrvatske“, poručuje DIP.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: analitičari, birači, dip, izbori,