Dodijeljena Književna nagrada Drago Gervais za 2021. godinu

Riječ je književnoj nagradi koja se dodjeljuje punih 60 godina, što je čini jednom od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj

  • Lifestyle
  • Objavljeno 16.11.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

U Gradskoj vijećnici održano je svečano uručenje Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu Dori Šustić i Evelini Rudan.

U kategoriji neobjavljenog rukopisa nagradu je dobio naslov „Praznina“ autorice Dore Šustić, a u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika nagrada zbirka pjesama Eveline Rudan „Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)“ u izdanju Frakture.

Riječ je književnoj nagradi koja se dodjeljuje punih 60 godina, što je čini jednom od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj. S ciljem potvrđivanja tradicionalne uloge Rijeke kao kulturnoga središta, poticanja književnog stvaralaštva u našem gradu i njegova povezivanja s nacionalnom književnom scenom i globalnim književnim trendovima nagradu dodjeljuje Grad Rijeka, a Gradska knjižnica provodi svake dvije godine.

Povjerenstvo u sastavu Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić razmatralo je čak 87 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 6 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine (2019. i 2020. godine).

Upućujući čestitke, ovogodišnjim dobitnicama nagradu je uručio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.
„U Mjesecu knjige,  središnji je događaj svakako dodjela književne nagrade Drago Gervais kojom nagrađujemo one koji se na poseban način ističu svojim stvaralaštvom, kreativnošću i originalnošću, posebice njegujući čakavsko narječje koje želimo očuvati. Nije stoga čudno što je ova nagrada postala i prepoznatljiva i prestižna ne samo u Hrvatskoj već i šire i drago mi je da su se kroz ovu nagradu profilirali mnogi danas ugledni književnici našeg kraja, a nagrada je zauzela važno mjesto na hrvatskoj književnoj sceni koje joj i pripada,“, kazao je gradonačelnik Filipović, posebno se obraćajući laureatkinjama:

„Vjerujem da će se i Vaša djela naći na čitateljskih popisima Riječana i hrvatske publike, ali i policama nove zgrade Gradske knjižnice, koja se gradu u sklopu art kvarta Benčić i trebala biti gotova do lipnja iduće godine“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Najbolji neobjavljeni rukopis roman Praznina Dore Šustić

Roman „Praznina“, kako stoji u obrazloženju prijedloga odluke Prosudbenoga povjerenstva Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu, prikazuje milenijalce u raskoraku između suspregnutosti i raspojasanosti, anesteziranosti i ekscitiranosti, otupjelosti i nadraženosti, suzdržanosti i izražajnosti, feminističke emancipacije i seksualne ekstrovertiranosti, materijalnog obilja i duhovne lišenosti.
„U tome se kontekstu odvija veza između muškarca na pragu zrelih godina i djevojke u cvijetu mladosti. Problem priče je prenošenje između različitih vremena, odnosno generacija. Mladost daje pretjeranu blizinu priči, dok zrelost previše udaljava od nje. Ne bi li se očuvao interval između blizine i udaljenosti od priče ne treba odrasti da bi se odbacilo djetinjstvo, već da bi se ono očuvalo“, stoji u obrazloženju prijedloga odluke Prosudbenoga povjerenstva Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu.

Zahvalivši se na dodijeljenoj nagradi, autorica Dora Šustić izrazila je posebno zadovoljstvo što su obje ovogodišnje dobitnice žene.
„Hvala svima koji su me inspirirali na pisanje knjige, Gradu Rijeci na financijskoj podršci prilikom pisanja knjige, a posebice roditeljima, bez kojih ne bi bilo ove, kao niti bilo koje druge priče“, kazala je Šustić.

Zbirka pjesama „Smiljko i ja si mahnemo“ Eveline Rudan napisana na istarskoj čakavštini

U kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika dobitnik je zbirka pjesama Eveline Rudan „Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)“, pisana je na istarskoj čakavštini.
„U kratkotrajnim i slučajnim susretima (na mahove) sa Smiljkom, mahanje stvara zamišljenu situaciju dijaloga. Zamišljeni dijalog izdvaja susret iz prolaznog trenutka, koji će zamijeniti idući, u samostalni vremenski tok. U tom se umjetničkom eksperimentu istražuju istarske čakavštine. Izabirući istarsku čakavštinu ne samo kao medij izražavanja, već i kao predmet umjetničke obrade, zbirka Eveline Rudan Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove), na najbolji mogući način promiče raznolikost unutar samoga jezika,“ stoji u obrazloženju prijedloga odluke Prosudbenoga povjerenstva.

Evelina Rudan po drugi put je dobila nagradu Drago Gervais. Naime, 2008. godine nagradu je zaslužila u drugoj kategoriji, za neobjavljeni rukopis.
„Drago mi je i lijepo biti ovdje i to po drugi put, čini mi se da se time zatvara i neki osobni ciklus. Hvala svima, hvala Rijeci, nekako se osjećam ozbiljno doma“, kazala je Rudan.

Dijelove nagrađenih zbirki pročitala je Jelena Lopatić, prvakinja drame HNK Ivana pl. Zajca. U prigodnom programu nastupio je riječki saksofonist Davor Krmpotić.

Dodjeli nagrade prisustvovali su i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, članovi Prosudbenog povjerenstva i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te predsjednik Odbora Književne nagrade Drago Gervais Ivan Šarar.

Književna nagrada Drago Gervais

Književna nagrada Drago Gervais utemeljena je u počast književniku Dragi Gervaisu, čije je ime i djelo znak ovog kulturnog podneblja. Nagradu je ustanovila bivša Općina Rijeka 1961. godine kao najviše književno priznanje našeg kraja. Od 1974. godine Nagrada se dodjeljuje bienalno.

Nagrada se sastoji od novčanog dijela (u visini od 20.000,00 kuna netto po pojedinoj kategoriji) i posebnog priznanja. U kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela, pored novčane nagrade i posebnog priznanja, autoru pripada i pravo na objavu njegova književna djela.

Odluku o dodjeli nagrade Drago Gervais donosi gradonačelnik, koji ujedno svake dvije godine imenuje Odbor književne nagrade sastavljen od tri člana i to po jednog predstavnika iz Grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka i Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: dodjela, drago gervais, književna nagrada, književnost, nagrada,