Dogovoren proračun PGŽ-a za 2021.

Po riječima župana Komadine, proračun za 2021. bit će, što se tiče visine prihoda, na istoj razini kao posljednji rebalans proračuna u ovoj godini

  • Politika
  • Objavljeno 16.11.2020
  • Piše: Darija Kovačić

Konsolidirani proračun Primorsko-goranske županije za 2021. bit će na razini posljednjeg ovogodišnjeg rebalansa, oko 1,4 milijarde kuna, a njegov je najveći dio namijenjen zdravstvu i školstvu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina.

Rekao je da je utvrđen proračun za 2021., a o njemu će na sjednici 26. studenoga raspravljati članovi Županijske skupštine, prenosi Index.

Proračun same županije je 383 milijuna kuna, a konsolidirani je proračun, koji čine svi proračunski korisnici, ponajprije zdravstvene i školske ustanove, gotovo 1,4 milijarde kuna. Oko 40 posto konsolidiranog proračuna namijenjeno je zdravstvu, još toliko školstvu, a ostatak svim ostalim djelatnostima.

Po riječima župana Komadine, proračun za 2021. bit će, što se tiče visine prihoda, na istoj razini kao posljednji rebalans proračuna u ovoj godini.

“Znakovito je da ćemo tek 2023. doseći razinu proračuna iz 2019. jer nam svaki krug porezne reforme umanji očekivani porast proračuna i odražava se na županijski proračun”, rekao je ističući da su unatoč tome uspjeli financirati sve redovite djelatnosti i pojačati zdravstvo.

Župan je izvijestio i o planu upravljanja pomorskim dobrom, koji je sastavni dio proračuna. Riječ je o 14,2 milijuna kuna prihoda s pomorskog dobra, ponajprije od koncesija i naknada za brodice. Taj se novac troši namjenski za ulaganje u pomorsko dobro, za ekosustav čišćenja i ispitivanja kvalitete mora na plažama te za utvrđivanje granica pomorskog dobra.

Komadina je još rekao da je sinkronizacija zdravstvenih ustanova u županiji, i državnih i županijskih, vrlo dobra te da se razmjenjuju pacijenti i osoblje kako bi se rasteretila riječka bolnica da bi mogla dati najveći doprinos u zbrinjavanju oboljelih od covida-19.

Foto: arhiva

Tagovi: Komadina, PGŽ, prihod, proračun, rebalans, školstvo, zdravstvo, Županija,