Dokumentarac “Legacy (Nasljeđe)” najbolji film 2. History Film Festivala

History Film Festival je, prema organizatorima iz Istra Filma, jedini festival na svijetu posvećen u potpunosti povijesnom dokumentarnom filmu. U konkurenciji za nagrade bilo je 39 filmova.

  • Kultura
  • Objavljeno 10.09.2018
  • Piše: Duje Krstulović

Nagradu Grand Prix za najbolji dokumentarni film 2. History Film Fesivala, koji se održavao u Rijeci od 5. rujna je odlukom žirija dobio film „Legacy (Nasljeđe)“ njemačkih autora Christopha Hübnera i Gabriele Voss, objavljeno je u nedjelju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.

Po ocjeni međunarodnog stručnog žirija,  kojeg su činili producentica Morana Komljenović, voditeljica Media Deska Slovenije Sabina Briški Karlić, vizualni umjetnik Davide Skerlj iz Trsta, povjesničar iz Napulja Vanni D’Allesio te novinar i urednik na HRT-u Vladimir Brnardić – ovaj film minimalističkim pristupom ulazi u vrlo složenu i intimnu temu otvaranja prošlosti i suočavanja s njom. Kroz osobne obiteljske povijesti, djeca i unuci počinitelja zločina u Drugom svjetskom ratu i njihovih žrtava susreću se s nasljeđem krivnje i posljedicama, navodi se u obrazloženju žirija.

Najboljim redateljem festivala proglašen je Tancrede Ramonet za film „Che Guevara, druga strana mita“. Nagrada za najboljeg scenarista pripala je Anatu Zalmansonu Kuznetsovu za „Operacija vjenčanje“ a za najbolji snimateljski rad Janu Pieteru Tuinstri u filmu „Potonuće broda Van Imhoff“.

Yen Le Van je ocijenjen najboljim montažerom za rad na filmu „Nadia Comaneci: gimnastičarka i diktator“, Alexandre Valenti je proglašen najboljim skladateljem („Glazbenici iz konclogora“) a najbolja producentica na 2. History Film festivalu je Caroline Waterlow (O. J. : Made in America“).

Najbolji film nezavisne produkcije je bugarski „Prodavač knjiga“, autora Catherine Bernstein i Assena Vladmiraova, a najbolji film televizijske produkcije „Volinjski pokolj“ TV Polske redatelja Rafala Geremeka.

Publika je najvišu prosječnu ocjenu dala filmu „Nadia Comaneci: gimnastičarka i diktator“.

History Film Festival je, prema organizatorima iz Istra Filma, jedini festival na svijetu posvećen u potpunosti povijesnom dokumentarnom filmu. U konkurenciji za nagrade bilo je 39 filmova.

Tagovi: History Film Festival, Legacy, Sušak,