Drum & bass, R’n’B, hip-hop, jazz… u fuziji s word musicom na najplesnijem do sada Porto Etno festivalu od 1. do 3.6. u Rijeci

Tri dana puna zabave, plesa, ritmova i okusa iz raznih dijelova svijeta – tako bi ukratko glasio opis Porto Etno festivala koji se sljedeći vikend održava po sedmi put, od 1. do 3.6. na novoj-staroj lokaciji u riječkom Exportdrvu

  • Lifestyle
  • Objavljeno 28.05.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Festival u četvrtak 1.6.  u 21 sat otvara „kućni“ Porto Etno orkestar predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem, a pridružit će im se dva snažna ženska vokala – nakon skoro tri godine ponovno u Rijeku dolazi „čelična istarska lady“ Tamara Obrovac koja najavljuje izbor pjesama s albuma „Neću više jazz kantati“, električnu varijantu, istrijanski soul i funky. Uz glazbene majstore iz Porto Etno orkestra nastupit će i vrhunska njemačka jazz pjevačica Melanie Bong. Jake ženske snage nastavljaju se i do kraja prvog dana, a zatvara ga španjolska grupa Ketekalles, poznata po svojim energičnim nastupima i njihovom jedinstvenom zvuku koji je kombinacija rumbe i flamenca s hip-hopom, punkom i rockom. Ketekalles su upravo pristigle s turneje po Južnoj Americi, a u sklopu europske turneje zaustavit će se upravo na Porto Etnu.

Drugi dan festivala, 2.6. od 21 sat, je poklon publici, kada će se uz besplatan ulaz moći uživati u ritmovima RInkluzija projekt benda i finsko-indijskog dua Charlotte Kerbs i Sanjaya Khana.

RInkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca, a nastao je iz projekta koji provodi Udruga Ri Rock s Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. U bendu je aktivno devetero djece i mladih, šestero mentora, a nastupima priključuje i troje profesionalnih glazbenika.

Finkinja Charlotta Kerbs i Indijac Sanjay Khan, inspirirani glazbom i kulturom onog drugog, spajaju finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije.

Najdraži dio Porto Etno festivala za sve gastro-znatiželjnike uvijek je gastro fešta, a ove se godine održava u subotu 3.6. od 11 sati. Kao i svaki put do sada, manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat svoje nacionalne gastro-specijalitete, a ove godine ćemo kušati specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske te romska i ukrajinska jela.

Dio ovog iskustva je i folklorni program predstavnika manjina koji prati gastronomsko druženje, pa će u subotu nastupiti i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Slovenski dom KPD Bazovica, Češka beseda, Zajednica Talijana Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Riječke Palade, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Hrvatsko tursko društvo prijateljstva, Kulturno umjetničko društvo Sevdah te zbor Nikola Tesla. 

Ovogodišnji Porto Etno festival u subotu 3. lipnja od 21 sat zatvara spoj različitih glazbenih utjecaja i žanrova, a publiku očekuje uzbudljivo glazbeno putovanje svijetom koje će rasplesati i najsramežljivije – dolazi nam impresivna Maya Kamaty s francuskog otoka La Réunion koja podjednako uspješno pliva u R’n’B-u, hip-hopu i elektronici i energični internacionalni bend s bazom u Pragu N.O.H.A. (Noise of Human Art) koji sviraju mješavinu drum & bassa i world musica koju sami vole zvati ethno-bass. Za kraj festivala i ples do ranih jutarnjih sati zadužena je poznata krčka DJ-ica Ana Antonova, koja najavljuje energični „four to the floor“ set s velikim naglaskom na etno world/music.

Porto Etno festival ove se godine održava uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke i njihovih europskih projekata Fusilli i Re-Value, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, europske mreže MOST Music, Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj te Plodina koje potpomažu gastronomski dio.

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine, a od 2020. godine organizaciju je preuzeo Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

Ulaznice za glazbeni program 1. i 3. dana festivala po pretprodajnoj cijeni od €15 (113,03 kn) po danu moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €20 (150,70 kn) po danu, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i u Exportdrvu), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na koncert 2. dan i gastro program je besplatan, a bonovi za hranu će se prodavati za €3 po porciji.

Tagovi: Drum & bass, Porto Etno festival,