Dugoočekivane izložbe o parkovima i perivojima oko pulske Arene i Guvernerove palače

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre "Arena i okolni parkovi - nekad i danas"

  • Kultura
  • Objavljeno 08.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre “Arena i okolni parkovi – nekad i danas”, otvaraju se danas u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, a riječki muzej pridružit će se svojom izložbom o perivoju Guvernerove palače, u kojoj je smješten muzej, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić rekla je da je to rezultat suradnje dvaju muzeja te činjenice da su i Arena u Puli i Guvernerova palača okružene perivojima i parkovima povijesnog značenja. Željeli smo i mi ispričati priču o povijesnom razvoju perivoja oko sadašnjeg muzeja, rekla je.

Autorica izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Tamara Mataija navela je da se nastojalo prikazati promjene u perivoju kroz vrijeme putem nacrta, razglednica i korištenjem dostupne, ne osobito bogate literature o ovoj temi, te novina iz razdoblja planiranja i uređenja perivoja. On je projektiran i uređen usporedno s gradnjom palače krajem 19. stoljeća, te čine jedinstvenu cjelinu, navela je Mataija.

Nakon Rijeke izložba odlazi na gostovanje u Arheološki muzej u Zadru te u Arheološki muzej u Zagrebu, najavila je jedna od autorica pulske izložbe Katarina Zenzerović. Na njoj je pomoću starih razglednica, grafika, planova grada i drugih predmeta arhivske građe predstavljen povijesni razvoj zelenih površina oko pulske Arene. Obrađeni su parkovi Karolina, Valerija, Serpentina, park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice, kazala je. Druga autorica izložbe Monika Petrović je stare razglednice pretočila u suvremena umjetnička djela u tehnici akvarela.

(Hina)

foto: Hina (Miljenko KLEPAC /ds)

Tagovi: Arena u Puli, Arheološki muzej, Guvernerova palača, izložba,