Fanzinoteka i Print-a-Loop u Ivexu

Izložba nezavisnih publikacija Fanzinoteka te hibridna radionica tiska i animacije Print-a- Loop

  • Kultura
  • Objavljeno 08.05.2023
  • Piše: Duje Krstulović

U galeriji DeltaLab i studiju RISO&prijatelji na istoj adresi (Rijeka, Delta 5), od 12. do 19. svibnja traju izložba nezavisnih publikacija Fanzinoteka te hibridna radionica tiska i animacije Print-a- Loop. Riječ je o događanjima u sklopu projekta RISO&prijatelji, specijalizirane uradi-sam(a) / uradi-s-drugima tiskare, koja ugošćuje srodnu organizaciju usmjerenu na osnaživanje kulturno-umjetničke nezavisne scene kroz inovativne prakse urbane kulture, Prostor urbane kulture iz Fažane.

Izložba Fanzinoteka otvara se 12. svibnja u 20 sati, u prostoru DeltaLaba. Do 19. svibnja tamo će se moći steći uvid u istoimeni arhiv nezavisnih publikacija koji trenutno broji više od tisuću primjeraka fanzina, grafika i plakata. Fanzinoteka se fizički nalazi u Kasarni – Prostoru urbane kulture kojeg vodi autor izložbe, sakupljač, dizajner, organizator te voditelj Fanzinoteke Oleg Morović. U formatu putujuće izložbe, Fanzinoteka je već posjetila Split, a sada stiže i u Rijeku gdje će biti zastupljeno dvjestotinjak probranih radova lokalnih, regionalnih i inozemnih umjetnica i umjetnika.

Za neupućene, fanzini su uradi-sam (DIY) publikacije koje se od profesionalnih razlikuju u produkcijskim procesima i nakladi. Naime, dok se knjige i katalozi tiskaju na tisuće pa i desetke tisuća primjeraka, fanzini većinom broje desetke kopija. Također, za razliku od profesionalnih publikacija koje nastaju na grafičkim strojevima i uz pomoć profesionalnih alata zahvaljujući kojima završni proizvod izgleda uglađeno, fanzini se uglavnom ne izrađuju tom metodom već se matrice fotokopiraju a knjižica obrezuje “od oka”. Taj stil izrade fanzina može uzrokovati pogreške i nesavršenosti, no upravo im takvi momenti – pomaci u printu, prljanje tonera, ručni uvez, gužvanje i trganje papira… – grade karakter.

Na izložbi će biti dostupan i fanzinoliki katalog “Škart” nastao u suradnji Olega Morovića i studija RISO&prijatelji, u kojem su popisani svi izloženi radovi i njihovi autori, vrijeme i lokacija nastanka te tehnologije kojima su radovi otisnuti, koji je ujedno i važan arhivski materijal za bilježenje DIY i nezavisne kulture.

Kako bi se dio zainteresirane publike pobliže upoznao s nekima od procesima kojima nastaju nezavisne publikacije, paralelno s izložbom održava se i Print-a- Loop, radionice hibrida tiska i animacije, za djecu i za odrasle. Radionice vode animatorica Katrin Novaković, edukatorica te nagrađivana autorica animiranih filmova, spotova i namjenskih filmova u tehnici stop-animacije, i dizajnerica Ana Labudović, inicijatorica projekta održive specijalizirane tiskare RISO i prijatelji koja educira znatiželjne te promiče ekološke koncepte tiska.

Na radionicama postupak počinje slaganjem sličica odnosno frejmova animacije. Nizove sličica tiskat će se na RISO stroju, čija se tehnika može usporediti s popularnijim sitotiskom; boje se u pripremi separiraju, motiv se laserom izbuši na matricu kojom se potom obmotava valjak, a otisak na papiru nastaje prelaskom boje preko valjka. Boja je pritom na bazi soje ili riže i tiska se isključivo na nepremazni papir, što su komponente koje ovakav tisak čine ekološki prihvatljivijim. RISO je čest izbor malih i srednjih izdavača jer pogađa optimalnu sredinu između sitotiska kao vizualno dojmljive tehnike dupliciranja, i digitalnog umnažanja kopija kao jednostavne radnje koja se može raditi po DIY principima.

Grafike otisnute na RISO stroju, te potom skenirane, bit će osnova za izradu animacija. Polaznice/i će u ovom analogno-digitalnom procesu imati prilike istraživati teksture papira i rastera, igrati se s bojama i igrati općenito.

Radionice su namijenjene odraslima, ali i djeci u dobi od 10 do 14 godina za koju je planiran  jednostavniji format, s manje rada na računalu. Finalni rezultat obiju radionica bit će flipbook – knjižica čijim brzim listanjem nastaje animacija.

Radionica za djecu održava se tijekom vikenda 13. i 14. 5., od 11 do 14 sati, a za odrasle od 15. do 17. 5. Prijave se primaju do 10. 5., na: link za radionicu za odrasle, link na radionicu za djecu.

Izložbu Fanzinoteka i radionice Print-a- Loop organizira studio RISO&prijatelji, vizual izložbe izradila je Ana Labudović, sponzori su Novel Centar i Igepa Plana papiri, a projekt je sufinanciran putem Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

Tagovi: Fanzinoteka, izložba, Print-a- Loop, publikacije,