Festival 33. Gavelline večeri ugostit će nacionalne teatre Zagreba i Rijeke

Program festivala najboljih kazališnih ostvarenja iz Hrvatske i regije 33. Gavellinih večeri prikazat će se večeras u Zagrebu :)

  • Kultura
  • Objavljeno 06.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Program festivala najboljih kazališnih ostvarenja iz Hrvatske i regije 33. Gavellinih večeri prikazat će u četvrtak 6. prosinca predstavu “Ciganin, ali najljepši” Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Ivice Buljana, dok će se dan kasnije, u petak 7. prosinca, zagrebačkoj publici predstaviti nacionalni teatar Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom “Woyzek” redateljice Anice Tomić.

Nakon dosad odgledanih pet od ukupno jedanaest predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, Gavelline večeri u četvrtak nakratko sele u HNK Zagreb, gdje igra “Ciganin, ali najljepši”, napeti psihološki triler nastao na spoju ljubavne drame i krimića, koji je prema istoimenu romanu Kristiana Novaka dramatizirao Ivor Martinić.

KRIMINALISTIČKI SLUČAJ – PRIČA

Novakov nagrađivani roman iz 2016. podijeljen je na četiri priče, koje nevidljivim sugovornicima pričaju, redom, četrdesetogodišnja Milena, koja se nakon potpunog životnog brodoloma vraća u rodno međimursko selo Sabolščak gdje se brine o svojeglavu djedu; Rom Sandokan zvan Sandi iz obližnjeg romskog naselja Bukova Dola; Kurd Nusat na imigrantskom putu iz Mosula prema obećanoj Europi te policajac Plančić, zadužen za odnose s javnošću zagrebačke policije.

Osnovna je potka priče neriješeni kriminalistički slučaj – u šumi nedaleko Sabolščaka dogodilo se dvostruko ubojstvo. Središnja pripovjedna linija kako knjige tako i predstave strastvena je i duboko emotivna ljubavna veza koja se razvija između dvoje društvenih marginalaca, posrnule Milene i neželjenog društvenog elementa Sandija, koja uzburka nikada pomirene duhove mržnje između lokalnog ‘hrvatskog’ stanovništva i omraženih Roma.

GLUMCI

Veliki glumački ansambl koji broji tridesetero glumaca čine Nina Violić, Filip Vidović, Luka Dragić, Krešo Mikić, Dušan Bućan, Franjo Kuhar, ALma Prica, Livio Badurina, Siniša Popović, Goran Grgić, Bojan Navojec, Ivan Glowatzky, Barbara Vicković, Ana Begić, Ksenija Marinković, Nikša Kušelj, Vlasta Ramljak, Mirta Zečević, Jelena Perčin, Kristijan Potočki, Dora Lipovčan, Alen Šalinović, Luca Anić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Slavko Juraga, Ivan Jončić, Zijad Gračić, Tin Rožman, Ugo Korani, Josip Brakus i Ivan Colarić.

Autorski tim još čine scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan i skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dok dizajn svjetla potpisuje Sonda 4, a videa Toni Soprano.

Nakon predstave, u atriju kazališta, razgovor s umjetnicima moderirat će teatrologinja i kritičarka Mira Muhoberac i Gavellina glumica Anja Đurinović Rakočević.

”WOYZECK”

Festivalski program nastavlja se u petak 7. prosinca u domaćinu Gradskom dramskom kazalištu Gavelli gostovanjem HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom “Woyzeck” Georga Büchnera. Komad je Büchner napisao inspiriran istinitim slučajem Johanna Christiana Woyzecka koji je onovremenoj javnosti postao poznat zbog ubojstva svoje ljubavnice, te zbog pravosudnog zapleta oko suđenja i izvršenja presude.

Pristupa mu istovremeno analitički i poetski, naturalistički i ekspresionistički, pokušavajući ući u srž konteksta unutar kojeg se ubojstvo događa, u srž svijeta koji više nalikuje na nacerenu masku nego na lice, pokušavajući detektirati sve silnice društva koje su stvorile uvjete za izvršenje tog radikalnog čina, te u konačnici postavljajući jedno od ključnih pitanja komada – ono o odnosu morala i novca, odnosno imamo li u situaciji egzistencijalne ugroženosti uvjete da budemo moralni?

Ispisan u kratkim, ekspresivnim rezovima “Woyzeck” ostavlja dojam vrtloga koji nas bespovratno usisava, ali i nepogrešivo daje konkretno obličje nacerenog sistema čiji nas zakoni nikada ne zaobilaze, jer sve je uvijek pripremljeno da se dogodi propast.

Komad se igra u prijevodu Trude Stamać, dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj Nenad Kovačić. Scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, a kostimografkinja Sandra Dekanić.

Igraju Dean Krivačić, Hana Selimović, Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Edi Ćelić i Nikola Nedić.

Nakon predstave, u atriju kazališta, razgovor s umjetnicima moderirat će Mira Muhoberac i Tena Nemet Brankov.

FOTO: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Facebook)

Tagovi: gavelline večeri, hnk rijeka, hnk zagreb, predstave,