FIFA je kaznila HNS- i Rijeku zbog kršenja pravila o transferima nigerijskih nogometaša?!

HNS i klub Rijeka su prekršili FIFA-in pravilnik koji propisuje da se takvi transferi igrača trebaju provoditi kao "međunarodni transferi", uz izdavanje certifikata za međunarodni transfer igrača.

  • Sport
  • Objavljeno 13.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

FIFA je sankcionirala Hrvatski nogometni savez novčanom kaznom od 16.000 švicarskih franaka zbog transfera nigerijskog igrača Goodnessa Ohiremena Ayajija izvan Sustava usklađivanja transfera (TMS) u prosincu 2017. godine. Istovremeno je zbog istog transfera donesena odluka o predloženoj novčanoj kazni od 10.000 švicarskih franaka u slučaju protiv HNK Rijeke, ali klub to osporava, piše Index.

Povrh toga, postoji i mogući sukob interesa glavnog izvršnog direktora HNK Rijeke Damira Miškovića, koji je također potpredsjednik HNS-a i počasni hrvatski konzul u Nigeriji. On je 2014. potpisao “memorandum o razumijevanju” o partnerstvu s Nigerijskim nogometnim savezom, kao predstavnik tvrtke Orlean Invest West Africa Limited, a on upravlja i tvrtkom Orlean Invest Africa Limited koja je osnovala Nogometnu akademiju Abuja, glavnu bazu za regrutiranje nigerijskih nogometaša u HNK Rijeku.

Dokumenti pokazuju da su mladi nigerijski talenti iz Abuje prvo bili registrirani u Nigerijskom nogometnom savezu. Kada su navršili 18 godina službeno su prebačeni u HNK Rijeku, uz asistenciju HNS-a koji ih je ponovno registrirao kroz “prvu registraciju”. Time su HNS i klub Rijeka prekršili FIFA-in pravilnik koji propisuje da se takvi transferi igrača trebaju provoditi kao “međunarodni transferi”, uz izdavanje certifikata za međunarodni transfer igrača. FIFA je otvorila brojne istrage protiv hrvatskog, nigerijskog i talijanskog nogometnog saveza, protiv Nogometne akademije Abuja te hrvatskih i talijanskih nogometnih klubova Rijeke, Spezije Calcio i AS Rome u vezi s transferima igrača iz Nigerije. Neke istrage već su zaključene i FIFA-ina Disciplinska komisija izrekla je sankcije zbog kršenja pravilnika, a neke još uvijek traju.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: FIFA, hnk rijeka, HNS, transfer igrača,