Film “Mali” Antonija Nuića riječkom premijerom počeo prikazivanje u redovnoj kinodistribuciji

Antonijo Nuić: "Na snimanje ovog filma motiviralo me pitanje odgoja djece danas, odnosno odgajaju li se ona onime što im se govori ili onime što činimo

  • Kultura
  • Objavljeno 15.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Film scenarista i redatelja Antonija Nuića “Mali” premijerno je u četvrtak prikazan u Art kinu u Rijeci, uz nazočnost dijela autorskog tima, te je ujedno počela njegova redovna kinodistribucija u Hrvatskoj – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

U filmu je riječ o odnosu oca dilera, koji je odslužio zatvorsku kaznu, i sina, nastojanju oca da sina odgoji najbolje kako zna te okolnostima koje proizlaze iz njegova načina života te usmjeruju i život sina. Supruga i majka umire a dijete žele preuzeti na skrbništvo njezini otac i majka, čemu se otac, kojeg glumi Franjo Dijak, suprotstavlja svim sredstvima.

U ulozi sina je sin Franje Dijaka, Vito Dijak. U drugim važnijim ulogama su Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina i Živko Anočić te Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković. Kostimografkinja filma je Morana Starčević, Nedjeljko Mikac autor je scenografije, a skladatelj je Hrvoje Štefotić.

Montažu potpisuje Marin Juranić, a direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Matić. Film je nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom.

Treći dio omnibusa o nogometnim navijačima “Seks, piće i krvoproliće”

Kako je nakon završetka projekcije kazao Antonio Nuić, film se nadovezuje na treći dio omnibusa o nogometnim navijačima “Seks, piće i krvoproliće” iz 2004. godine, kojeg je on režirao, a u kojem su glumili četiri glumca iz “Malog”:  Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš. Taj pak dio omnibusa je nastao kao proširena inačica Nuićeve vježbe televizijske drame na Akademiji u kojoj su također igrala ova četvorica glumaca.

Na snimanje ovog filma motiviralo ga je, kako je rekao, pitanje odgoja djece danas, odnosno odgajaju li se ona onime što im se govori ili onime što činimo. “Ne ponašamo se baš tako kao da volimo djecu. Kakav im samo kaos ostavljamo”, dodao je.

Vito Dijak je na pitanje kako se pripremao za ovu ulogu rekao kako su mu otac i Antonio Nuić pomagali savjetima, poput onih kako bolje upamtiti tekst, a za izvedbu se pripremao sam. Radislav Jovanov Gonzo kazao je da posljednjih godina gotovo isključivo djeluje kao direktor fotografije, a režiranjem glazbenih spotova, po čemu je također vrlo poznat, gotovo se uopće ne bavi. Istaknuo je da se bori za režiju svog prvog dugometražnog igranog filma, temeljem jednog starog scenarija.

Na riječkoj premijeri bili su i producenti Boris T. Matić i Lana Matić.

“Mali” je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan i Zlatnu arenu za specijalne efekte na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Antonijo Nuić, art-kino, Mali, premijera,