(FOTO) Održan deveti Sajam mogućnosti u Rijeci

Sudjelovale su plesne skupine, mažoretkinje, streličari, rukometaši, vaterpolisti, taekwondoisti, izviđači, ekolozi i puno drugih

  • Sport
  • Objavljeno 15.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U dvorani Centra Zamet u Rijeci okupilo se jučer oko tisuću i sto učenika na Sajmu mogućnosti, kojega je i ove godine organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Gradom Rijeka.

Sajam je u nazočnosti mnogobrojnih učenika, učitelja, predstavnika Grada Rijeke, medija i policije, otvorio načelnik Policijske uprave Tomislav Dizdar i zamjenik gradonačelnika Rijeke, Nikola Ivaniš.

Učenici četvrtih razreda iz 26 riječkih osnovnih škola upoznali su raznoliku ponudu aktivnosti koje su na svojim štandovima prezentirale kulturno-zabavne, sportske, tehničke, ekološke i druge udruge.

Tako su predstavnici plesnih skupina, mažoretkinja, streličara, rukometaša, vaterpolista, taekwondoista, izviđača, ekologa i puno drugih na najbolji mogući način prezentirali svoje aktivnosti u želji da što više animiraju djecu za  uključivanje u izvannastavne aktivnosti, kao jedan od načina pozitivnog strukturiranja njihovog slobodnog vremena i zaštite od nepoželjnih aktivnosti i rizičnih ponašanja.

Jedan od ciljeva Sajma bio i približavanje policije djeci

Brojne učenike privukao je i policijski štand te prezentacija policijske opreme i tehnike. Uz “presretača” namijenjenog zaustavljanju i kažnjavanju vozača koji voze znatno iznad dopuštene brzine, pažnju djece privukao je i brzi BMW motocikl prometne policije, vozilo za prometne očevide i “marica”.

Fotografiranja s policajcima uz policijska vozila ni ovoga puta nije nedostajalo. Simulator vožnje također je bio stalno korišten, a kriminalističkom tehničaru učenici su postavljali brojna pitanja o kombi vozilu s forenzičkom opremom koje je bilo moguće razgledati po prvi put.

Organizirana su i sportska natjecanja u potezanju konopa, skakanju u vrećama i natjecanje u trci „kariola“. Svi sudionici sportskih natjecanja prigodno su nagrađeni, a oni najbolji dobili su medalje i pehar.

Cijeli program Sajma mogućnosti, koji se odvijao u vremenu od 9 do 12 sati pratio je zabavni program u kojem su sudjelovale plesne skupine, sportske udruge i mažoretkinje, a koji su svojim scenskim nastupima najbolje prezentirali aktivnosti svojih udruga. Njihove scenske nastupe učenici su podržali s oduševljenjem i pljeskom.

Programu su prisustvovali i neki četveronožni sudionici

No, najveća zvijezda, koja je izazvala pravo oduševljenje učenika, bio je dvije godine star belgijski ovčar As, policijski pas za otkrivanje eksploziva. Pod stručnim vodstvom svog vodiča, policijskog službenika Filipa Fičora, As je nekoliko trenutaka između više kutija pronašao onu sa skrivenim eksplozivom. Nagrada za dobro odrađenu zadaću bila je igra s vodičem, koju su učenici popratili s burnim odobravanjem.

Novost ovogodišnjeg Sajma bio je i nastup „demo“ tima policijskih službenika koji su praktično pokazali pravilno korištenje i rukovanje vatrenim oružjem.

Podsjećamo, Sajam mogućnosti je druga komponenta programa „Zajedno više možemo“, koji je usmjeren prevenciji zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Namijenjen je učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima, a u riječkim školama provodi se kontinuirano od 2010. godine. Kao i tri prethodna Sajma i ovaj, deveti po redu, vodio je Alen Polić, koji je program odjavio rečenicom: „Vidimo se sljedeće godine u svibnju.“

foto: PU primorsko-goranska

Tagovi: dvorana centra zamet, policija, PU primorsko goranska, sajam mogućnosti, učenici,