FOTO Prvi hrvatski STEM piknik privukao više od tisuću posjetitelja!

STEM piknik samo je jedna u nizu aktivnosti projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je u Rijeci do sad već izgrađen STEM park, uređen i opremljen STEM laboratorij, a u sedam hrvatskih županija do kraja projekta bit će provedeno 160 radionica za 2500 djece i mladih

  • Lifestyle
  • Objavljeno 17.04.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Dječja kuća u Rijeci u subotu, 15. travnja, je ugostila prvi hrvatski STEM piknik, edukacijsko, pokazno i kulturno-zabavno događanje za djecu, mlade i sve ostale zainteresirane namijenjeno popularizaciji STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike). Tijekom dana kroz STEM piknik, prvotno planiran napolju (otud i naziv “piknik”) prošlo je oko 1500 posjetitelja, što organizatoru događanja, Centru tehničke kulture Rijeka, daje svaki razlog za zadovoljstvo.

STEM piknik samo je jedna u nizu aktivnosti projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je u Rijeci do sad već izgrađen STEM park, uređen i opremljen STEM laboratorij, a u sedam hrvatskih županija do kraja projekta bit će provedeno 160 radionica za 2500 djece i mladih, o čemu je pri otvorenju STEM piknika govorila Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka (CTK Rijeka). Događanje je organizirano u partnerstvu s Astronomskim društvom Višnjan, Sveučilištem u Rijeci, Tehničkim fakultetom u Rijeci, Gradom Rijeka, Udrugom Connect IT, Udrugom Robotic, Udrugom Inovatic, Udrugom Techno OZ i Međimurskim informatičkim klubom Čakovec. Svaki je od partnera, na četiri kata Dječje kuće, dio svojih aktivnosti namijenjenih najmlađima predstavio kroz izuzetno dobro primljen STEM Expo, izlagačko-edukacijsko-natjecateljski dio STEM piknika, prikazavši paletu STEM čudesa od robota do matematičkih trikova s kartama.

Znanstveni cafe, razgovorni program Piknika, imao je punu pozornost i djece i odraslih pa se na predavanjima meteorologa Zorana Vakule, biologinje i ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željke Modrić Surina te astronoma Korada Korlevića tražila stolica više.

Djeca Rijeke i okolice s uzbuđenjem i oduševljenjem popratila su koncert Kišnih razdraganaca kao i klaunski performans Marka The Clowna koji je podijelio stotine i stotine palačinki. Djeca su s punom pozornošću pratila i kazališne predstave, “Znanstvenici superheroji” Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra te “Čajanka kod Šifrice” autorice Marije Maksimović.

U sklopu STEM piknika proglašeni su i pobjednici Makeathona, trodnevnog natjecanja djece i mladih iz 7 hrvatskih županija koji su zajednički razvijali ideju, a kasnije uz pomoć mentora i izradili prototip robota koji će spasiti svijet. Idejno rješenje nagrade Makeathoncima izradila je pak učenica 4.a razreda OŠ Škurinje Una Kudić (mentorica: Željka Božić) čiji je crtež Cvjetana odabran kroz javni poziv CTK Rijeka.

Tijekom dana Dječjom je kućom paradirao Stemko Stemić, maskota STEM piknika, koji su, također kroz natječajni poziv, izradili u vrtićkoj skupini Kolibrići Dječjeg vrtića žirafa, odnosno Ana Anđelić, Samien Kočan, Tessa Kelečević, Mattias Bajec, Emily F. Musulin, Gabriela Svetić i Mia Matić čiji su mentori Nika Šimić, Valentina Pereglin, Manuela Damić i Ena Trgovčić.
Dan je završio sa željama za nova izdanja STEM piknika koji je, pokazalo se, u potpunosti uspio u svojoj namjeri.

FOTO: Karlo Čargonja

Tagovi: piknik, stem, STEM piknik,