Francuska umjetnica Luce Moreau u Filodrammatici predstavlja samostalnu izložbu “Bestežinsko stanje”

Izložba okuplja niz eksperimentalnih, fotografskih i kinematografskih radova francuske umjetnice Luce Moreau

  • Kultura
  • Objavljeno 08.05.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Izložba Bestežinsko stanje okuplja niz eksperimentalnih, fotografskih i kinematografskih radova francuske umjetnice Luce Moreau, realiziranih uz pomoć astronomskog stativa, čiji ekvatorijalni nosač omogućuje bestežinski pogled na zemaljske krajolike. Takav pogled otvara specifične odnose između gledatelja, tehnoloških alata i snimljenih nebeskih tijela koji nas vuku za sobom u svom kretanju, bilo da se radi o zvijezdama, suncu ili našem vlastitom planetu.

Oko kamere štiti samo sebe od prelijevanja sunčeve svjetlosti u radu Pulsar, što izaziva analogni efekt perzistencije vida u krajolicima prikazanima u radu Rupe; Volta nas vodi na noćno putovanje u bestežinskom stanju, dok nas trzaji mehaničke slike Paysage Provençal upozoravaju da ponekad moramo izokrenuti točke gledišta kako bismo osjetili djelovanje kozmičkih i tehnoloških sila u našem svakodnevnom životu.

U organizaciji Drugog mora, izložba se otvara u četvrtak, 11. svibnja u 18 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), a moguće ju je posjetiti do 1. lipnja, radnim danima od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati.

O AUTORICI
Rođena 1982. u Parizu, Luce Moreau je fotografkinja i umjetnica koja živi i radi u Marseilleu. Suosnivačica je organizacije OTTO-Prod, koja od 2006. godine potiče umjetničke produkcije i rezidencije. Sudjelovala je na više umjetničkih rezidencija, a svoje je skulpture, izvedbe te fotografske i video radove u proteklih dvadeset godina prikazivala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Francuskoj i inozemstvu. Uz dugogodišnje bavljenje svjetlom i prostorom, u posljednje se vrijeme zanima za proučavanje života i odnosa među vrstama, s naglaskom na istraživanje pčela i pčelinjih košnica.

Tagovi: Bestežinsko stanje, Filodrammatica, izložba, Luce Moreau,