GKL Rijeka: Premijera autorskog projekta “Krpimirci”

Autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića „Krpimirci“ premijerno je u subotu prikazan u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

  • Kultura
  • Objavljeno 17.02.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića „Krpimirci“ premijerno je u subotu prikazan u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Riječ je o spoju kazališta temeljenog na pokretu, klaunerije i animacije odjeće nastalom u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Kazališne družine Pinklec, s ciljem razvijanja smisla za glazbu, ples i igru kod djece.

Koautori predstave i izvođači su Petra Šarac i Alex Đaković iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Bruno Kontrec i Mario Jakšić iz Kazališna družina Pinklec iz Čakovca. Scenografkinja, kostimografkinja i autorica objekata je Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Damir Šimunović, oblikovatelji svjetla Saša Božić i Sanjin Seršić, a asistentica kostimografkinje i scenografkinje je Ana Fucijaš.

Kako navode iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka, „Krpimirci“ pozivaju djecu na imaginarno putovanje u kojem dijelovi odjeće oživljavaju, mijenjaju tijela glumaca i nude nove krajolike dječjoj mašti. Predstava upozorava da ljude, kao ni odjeću koju nose ne treba odbaciti, zaboraviti i uništiti. Odjeća ne čini čovjeka, no možemo joj produžiti život ako je recikliramo, darujemo ili joj promijenimo namjenu; ona može biti sredstvo igre, kreacije, mašte. U svijetu modnih marki koje definiraju naše identitete, valja se podsjetiti da odjeća može imati i sentimentalnu, praktičnu i kreativnu vrijednost, poručili su iz tog kazališta.

Čakovečka premijera bit će u nedjelju, 24. veljače.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: gradsko kazalište lutaka, krpimirci, rijeka,