Grabar-Kitarović: Razočarana sam što nema napretka u pronalasku nestalih

Hrvatske udruge stradalnika iz Domovinskog rata i udruge obitelji nestalih u više su navrata prozivale institucije Republike Srbije vezano za davanje informacija - konkretnih rezultata za sada nema

  • Politika
  • Objavljeno 28.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Rijeci kako je iznimno razočarana što još nije postignut napredak između Hrvatske i Srbije u pronalasku nestalih osoba tijekom Domovinskog rata, a upitana je li pogriješila imenovanjem Ivice Vrkića povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu, naglasila je da su za uspjeh rješenja toga problema potrebne dvije strane – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović novinarima je izjavila kako će i dalje raditi na tom pitanju “koliko god može, svim naporima; i to ne samo u odnosu na Srbiju, nego i u odnosu na kolege u Europskoj uniji, posebno u Europskoj komisiji”.

No, za uspjeh toga potrebne su dvije strane, naglasila je u predsjednica, koja je danas boravila u Rijeci na otvaranju međunarodne konferencije “Brendiranje kulture” u riječkome Sveučilišnom kampusu.

Predsjednica Republike je u veljači 2018. godine imenovala Ivicu Vrkića svojim povjerenikom za nestale osobe u Domovinskom ratu, želeći time ubrzati postupak pronalaska posmrtnih ostataka za kojima još uvijek traga Republika Hrvatska.

Vrkić se sastajao s posebnim izaslanikom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veranom Matićem i predstavnicima drugih nadležnih tijela, ali konkretnijih rezultata nije bilo. Hrvatske udruge stradalnika iz Domovinskog rata kao i udruge obitelji nestalih u više su navrata prozivale institucije Republike Srbije vezano za davanje informacija o nestalima.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: brendiranje kulture, domovinski rat, hrvatska, ivica crkić, kolinda grabar kitarović, rijeka, srbija,