Grad Rijeka poništio natječaj za obnovu broda “Galeb”

Iznos planiran za obnovu broda „Galeb“ rezultat je stručne procjene ovlaštenih projektanata na temelju čega je Grad Rijeka i dobio novce iz fondova Europske unije

Grad Rijeka je poništio natječaj za obnovu broda „Galeb“ jer je na natječaj pristigla samo jedna ponuda koja značajno premašuje planirani iznos za obnovu broda, izvijestili su u ponedjeljak iz Grada Rijeke – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Ova odluka donijeta je nakon detaljne analize pristigle ponude, navodi se u priopćenju.

Iznos planiran za obnovu broda „Galeb“ rezultat je stručne procjene ovlaštenih projektanata na temelju čega je Grad Rijeka i dobio novce iz fondova Europske unije na natječaju „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, navodi se.

Novi natječaj za obnovu broda Galeb raspisat će se u roku od 30 dana a rokovi dovršetka obnove i opremanja broda uskladit će se s rokovima vezanima uz ponovni raspis natječaja i neće ugroziti planirane aktivnosti u realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture, istaknuto je u priopćenju.

Procijenjen trošak obnove „Galeba“, temeljem projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka „Marine and Energy Solutions DIV“, odabrana putem javnog natječaja, bio je 27,67 milijuna kuna. Jedinu ponudu dalo je riječko brodogradilište „Viktor Lenac“ i to na 59,96 milijuna kuna, odnosno 74,96 milijuna kuna s PDV-om.

Brod „Galeb“ planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljsko-smještajnu namjenu u projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, zajedno s Palačom Šećerane, reprezentativnom upravnom zgradom niza industrijskih kompleksa, od tvornice šećera iz 18. stoljeća, do tvornice „Rikard Benčić“. Radovi na palači, koja će biti novi Muzej grada Rijeke, intenzivno se obavljaju, a očekuje se da će se muzej otvoriti na proljeće 2020. godine. Otvaranje broda „Galeb“, nakon obnove, najavljivalo se za sredinu te godine, u kojoj će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Za ovaj projekt Gradu Rijeci je odobreno bespovratno 69 milijuna kuna iz europskih fondova.

Grad Rijeka nedavno je poništio i natječaj za rekonstrukciju „T-objekta“ kompleksa Benčić za sjedište Gradske knjižnice Rijeka, također zbog previsokih pristiglih ponuda u odnosu na planirani iznos. Od četiri pristigle ponude jedna je odbačena, a najniži iznos među ostalima je bio 67 milijuna kuna. Procjena Grada Rijeke i planirani iznos za ovaj posao bio je 56 milijuna kuna.

Tagovi: brod, galeb, obnova,