Gradonačelnik Obersnel: I u nenormalnim okolnostima nastavljamo s investicijama

Muzej grada Rijeke u palači šećerane je građevinski praktički gotov, kao i Dječja kuća: "Vjerujem da ćemo kroz ljeto završiti sve te radove"

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na prvoj konferenciji za medije nakon popuštanja mjera zaštite od epidemije bolesti COVID-19 je, između ostalog, govorio o investicijama koje se unatoč problemima nastavljaju i dalje, aktivnostima vezanim uz Centar kompetencija za pametne gradove te radovima na, cestama, ulicama i već skoro završenim projektima.

Investicije idu dalje

Gradonačelnik je kazao kako su u cijelom razdoblju strogih epidemioloških mjera radovi na projektima koji se nisu mogli zaustaviti, a za koje su postojali uvjeti da se izvode, nastavljeni dalje. Jedan od takvih projekata je i uređenje prostora ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca koje je privedeno kraju i uskoro slijedi tehnički pregled.

Završeno je i za početak rada spremno treće reciklažno dvorište, ono u Ulici Jože Vlahovića. Uporabna dozvola je dobivena, ali se čekalo popuštanje mjera protiv epidemije kako bi se i otvorenje i početak rada počeo odvijati, u koliko toliko normalnim uvjetima.

Reciklažnim dvorištem će upravljati KD Čistoća. Uz dva postojeća reciklažna dvorišta, na lokaciji Mihačeva draga i Pehlin te dva mobilna reciklažna dvorišta raspoređena po mjesnim odborima, trećim reciklažnim dvorištem u ulici Jože Vlahovića Grad Rijeka zadovoljava svoju zakonsku obvezu o izgradnji broja reciklažnih dvorišta zakonski određenog sukladno broju stanovnika grada.

Za ovaj projekt Grad Rijeka je temeljem javnog poziva od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio bespovratna sredstva Europske unije preko Kohezijskog fonda. Ukupni proračun projekta iznosi 1.1 milijun kuna, od čega je 781.180,00 kn iz sredstava Europske unije, što čini 85% prihvatljivih troškova.

Uskoro kreće natječaj za gradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada

Za tjedan ili dva kreće natječaj za odabir ponuditelja koji će graditi Sortirnicu u Mihačevoj dragi, odnosno, postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisan je krajem veljače.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 31.2 milijuna kuna, a preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta snose Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – Gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te Općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena, prema kriteriju procjene dosadašnjeg udjela pojedine JLS u ukupnoj količini otpada.

Radovi na cestama i ulicama

Započeti su i radovi na pristupnoj cesti budućoj poslovno stambenoj zoni Krnjevo. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola, a u trupu nove ceste ugradit će se sva potrebna komunalna infrastruktura. Radovi se planiraju završiti tijekom svibnja 2021. godine. Vrijednost radova iznosi 7.6 milijuna kuna.

Jedan od značajnijih radova je i rekonstrukcija Opatijske ulice koja se radi zbog potreba Hilton hotelskog kompleksa, gdje je planirana izgradnja rotora i proširenje ceste te ugradnja komunalne infrastrukture. Vrijednost radova je 5,5 milijuna kuna, a završetak radova je predviđen krajem lipnja, sukladno željama investitora, koji je u međuvremenu zbog ove situacije pomaknuo rok otvaranja hotela.

Novinare je zanimalo kada će biti dovršeni radovi u Krešimirovoj ulici. Tamo se svako malo nailazilo na neke nove izazove, što je produžilo trajanje radova, koji su sada pri kraju i trebali bi biti završeni do kraja lipnja.

“Hrvatske ceste bi uskoro trebale krenuti sa završnim radovima, odnosno asfaltiranjem sjeverne strane ceste na kojoj su se radovi izvodili, nakon čega će se promet preusmjeriti na taj trak ceste, kako bi se mogao asfaltirati južni trak kroz cijelu Krešimirovu ulicu”, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Aktivnosti vezane uz Centar kompetencija za pametne gradove – Cekom

U Zagrebu je 4. svibnja potpisan ugovor o dodjeli sredstava za ovaj projekt kojeg predvodi gradska tvrtka Smart Ri d.o.o.. Radi se o projektu u kojem je Grad Rijeka vodeći partner uz 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije iz Rijeke i ostatka Hrvatske. Projekt je vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

“Kada je riječ o korištenju bespovratnih EU sredstava možemo biti više nego zadovoljni jer je Grad Rijeka sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima te ustanovama i sportskim udrugama povukao oko 250 milijuna eura, čime je u hrvatskom vrhu po osiguranim bespovratnim sredstvima iz EU fondova. S ova dva projekta – Sortirnicom u Mihačevoj dragi i CEKOM-om, ta su bespovratna sredstva narasla za još 17 milijuna eura”, ističe Obersnel.

Što se kompleksa bivše tvornice Benčić tiče, gdje se provode četiri projekta, zbog pandemije su radovi nešto usporeni ali će oni koji su planirani biti i dovršeni do kraja ljeta preseljenjem ustanova i realizacijom programa.

Muzej grada Rijeke u palači šećerane je građevinski praktički gotov, kao i Dječja kuća. Ono što predstoji je dostava i ugradnja opreme koja malo zapinje jer je dobar dio opreme iz uvoza.

“Vjerujem da ćemo kroz ljeto završiti sve te radove da bi krajem kolovoza odnosno rujna ta dva objekta mogla biti otvorena. Usporedo s time dovršit će se radovi na uređenju trga, odnosno polaganju infrastrukture barem u onom dijelu koji je bitan za funkcioniranje novog Muzeja grada i Dječje kuće, a radovi na objektu Gradske knjižnice će se sigurno protegnuti u iduću godinu”, rekao je gradonačelnik Obersnel.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: Covid-19, investicije, konferencija, radovi, vojko obersnel,