Gradonačelnik Obersnel: Vraćanje Edija Kučana na čelo 3. maja dobra vijest

Obersnel o Kučanu: "Dobro poznaje problematiku 3. maja i brojni brodovlasnici, koji su gradili brodove u 3. maju, izuzetno ga cijene"

Na svojoj redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo se na situaciju u brodogradilištu 3. maj, ocijenivši kako je vraćanje bivšeg direktora Edija Kučana na njegovo čelo dobra vijest.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je nadu da u pregovorima s vjerovnicima, Vladom i upravom Uljanika Kučan naći načina za prevladavanje situacije u kojoj se nalazi 3. maj, odnosno prijetnju stečajem.

“Smatram kako je povratak Kučana na čelo 3. maja dobra vijest, jer se radi o čovjeku koji je duži niz godina bio na čelu 3. maja i koji je de facto na neki način i sudjelovao u procesu restrukturiranju brodogradilišta u pozitivnom smislu. Dobro poznaje problematiku 3. maja i brojni brodovlasnici, koji su gradili brodove u 3. maju, izuzetno ga cijene”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Ponovio je više puta kako je 3. maj tvrtka koja je završila program restrukturiranja, koja je zdrava i za koju postoji interes da brodovlasnici dalje nastave s proizvodnjom i to ne samo ugovorenih brodova, nego i novih.

“Podsjetit ću da su ukupna potraživanja zbog kojih prijeti stečaj 3. maj višestruko manja od pozajmice koju je 3. maj dao Uljanik grupi i da se ta pozajmica, koja je i dovela 3. maj u ovu situaciju u kojoj se nalazi, vrati, 3. maj bi sutra mogao nastaviti s normalnim proizvodnim procesom”, rekao je.

Dodao je kako vidi budućnost 3. maja kao samostalne tvrtke, izdvojene iz Uljanik grupe, i smatra da što se prije to napravi, to će se lakše riješiti problem 3. maja.

Dok se situacija ne razriješi u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, a na inicijativu sindikalnog odbora 3. maja, razmatra se mogućnost osiguravanja toplog obroka za zaposlene u 3. maju, što bi se moglo riješiti sljedećih dana.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, brodogradilište, edi kučan, gradonačelnik, vojko obersnel,