Hala Exportdrva na sljedećih pet godina postaje kulturno središte Rijeke

Na ovom se projektu radi već duže vrijeme, a trajat će pet godina koliko traje koncesija

  • Lifestyle
  • Objavljeno 23.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel potpisali su u zgradi bivšeg Exportdrva na Delti ugovor o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu odvijanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Riječ je prije svega o hali Exportdrva, površine 5.400,0 m², koja će po uređenju postati novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima, narednih pet godina koliko traje koncesija.

Izražavajući zadovoljstvo potpisom ugovora, gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel je kazao kako se na ovom projektu radi već duže vrijeme.

„Prostor i zgrada Exportdrva su prostorno-planskom dokumentacijom predviđeni za druge namjene, koje će odrediti budući developer kada se to područje bude rješavalo. Planirajući program EPK 2020 predvidjeli smo čitav niz aktivnosti u tom prostoru, za što smo od samog početka dobili podršku ministra Butkovića i Vlade RH, koja je eto pred desetak dana donijela odluku o dodjeli koncesije na pet godina. U tom prostoru već je održan čitav niz događanja, od velike izložbe o dinosaurusima, karnevalskih događanja i programa vezanih uz EPK, a Grad je već u uređenje uložio i znatna sredstva. Prostor će, zahvaljujući ulaganjima Lučke uprave Rijeka biti uređen i predan na upotrebu za 15-tak dana“, kazao je gradonačelnik.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, kazao je kako je prošlo točno dvije godine od kada je na sjednici Lučke uprave prihvaćen zahtjev Grada Rijeke za korištenje ovog prostora. Lučka uprava uložila je 4,5 milijuna kuna u sanaciju krovišta, uređenje sanitarnih čvorova i ugradnju elektroinstalacija te vanjskih stubišta.

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke naglasio je da se prostor koristi za kulturne i druge potrebe već dulje vremena, a velik broj organizatora otkrio je njegov potencijal za različite programe.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je naglasio kako je ponosan na to što je u proteklih četiri godine njegova mandata, zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom napravljeno puno dobrih i važnih stvari za razvoj Rijeke.

Ministar je kazao kako će, zahvaljujući promjenama prostorno-planske dokumentacije koje je proveo Grad Rijeka, Vlada uskoro donijeti odluku o izuzimanju prostora luke Baroš, kako bi se mogla izraditi studija opravdanosti za uređenje marine.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: hala exportdrva, koncesija, kultura, ugovor,