HFS omogućava učenicima diljem zemlje gledanje raznih nagrađivanih filmskih djela

Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezik

  • Kultura
  • Objavljeno 17.06.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen učenicima diljem Hrvatske koju, zahvaljujući digitalnoj platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr, Hrvatski filmski savez (HFS) besplatno dovodi u sve osnovne i srednje škole.

Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima i oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, priopćio je u ponedjeljak HFS.

Program traje jedan školski sat, utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica prof. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a.

Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. HFS vjeruje kako, gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

Besplatna digitalna platforma

Kako je istaknuo, digitalna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima da aktivno sudjeluju u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je da pobliže upoznaju sudionike sa svijetom filma i filmskoga stvaralaštva djece i mladih. Gledaju se odabrani filmovi te se od nastavnika, nakon odgledanih filmova, očekuje vođenje i moderiranje diskusije učenika u čemu će im pak, navedeno je, pomoći usmjerena pitanja oblikovana prema posebno izrađenim predlošcima.

Filmovi na digitalnoj platformi ostaju dostupni učenicima pa ih oni mogu ponovo pogledati, kao i samostalno odgovoriti na pitanja postavljena zbog pomnije analize sadržaja, i to na interaktivan način.

Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezik, priopćio je HFS.

“Namjera projekta jest potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji”, izjavila je voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić.

Objasnila je da je poseban je fokus na školama koje ne mogu sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac.

Zanki Pejić istaknula je kako ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi, tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima.

Dodala je kako je zasad zaista pozitivan “feedback” učitelja i djece koji su već uključeni u projekt.

Program su novčano poduprli Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo kulture.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: filmovi, filmska nastava, filmski savez, filmsko obrazovanje, hfs, škole,