HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavljaju svoj virtualni program

Upoznali ste ih već tijekom ožujka i travnja ;)

  • Kultura
  • Objavljeno 12.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca već je tijekom travnja provodilo Zajc uz vas program s online produkcijom nastupa kazališnih umjetnika, koji je pogledalo preko 140 tisuća posjetitelja.

U nastavak ovog programa pod nazivom „Zajc uz vas 2“ uključeni su svi umjetnički ansambli HNK, a umjetnice i umjetnici tijekom svibnja publici donose kratke video forme i tematiziranje „nove normalnosti“ i „nove nenormalnosti“, prije svega socijalnog distanciranja koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja svoj virtualni program „U lutkarsko s kauča“, započet još krajem ožujka u kojem svakog petka u podne donosi novi naslov s tekućeg, ali i arhivskog repertoara.

Ove su predstave odmah po objavi programa ušle u virtualne učionice osnovnih škola diljem Hrvatske, a svibanj donosi tražene i lektirne naslove poput Plesne haljine žutog maslačka, Snjeguljice, Doktora Dolittla i Ružnog pačeta. Link na predstave objavljuje se petkom točno u podne na web stranici Kazališta te na društvenim mrežama.

Drugi dio programa “U lutkarsko” s kauča sastavljen je od video uradaka dramskih i likovnih umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U formi Lutkarskih kućnih čarolija započetih u travnju, lutkari nastavljaju s objavom novih originalnih filmova u vlastitoj kućnoj produkciji kroz svibanj.

Novost koju će lutkarski svibanj Rijeci donijeti je program popuštanja Kauča i odlaska do prozora u obliku programa „U lutkarsko s prozora“.

Publiku očekuju na neočekivanim mjestima lutkarske intervencije u svakodnevici te kvartovske izvedbe na otvorenom koje će djeca i odrasli moći pratiti iz daleka tj. s prozora, poštujući korona-mjere, dakle s propisane distance, ali i sudjelujući u izvedbama.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH, od 11. svibnja dozvoljava se održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u skupinama, uz poštivanje preporuka. Najavljena je mogućnost da kazališta i kina svoja vrata publici otvaraju 18. svibnja.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: HNK Ivana pl. Zajca, kazalište, program, virtualni,