Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju

Zero Waste Blue - jeste li ikad čuli za ovakvo što?

  • Lifestyle
  • Objavljeno 19.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U utorak, 12. veljače 2019., Grad Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao partneri na projektu Zero Waste Blue, programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., organizirali su sastanak radne skupine  u Opatiji, prenosimo sa službenih stranica Grada Opatije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici dionika nadolazećeg sportskog događaja “Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju” koji će se održati 13. travnja 2019. godine u Opatiji: TZ Grada Opatije, Sportski savez Grada Opatije, Klub za športsku rekreaciju Gorovo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Savez športske rekreacije ”Šport za sve” PGŽ, Udruga Žmergo, te organizatori sastanka – Grad Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Izv. prof.dr.sc. Marinela Krstinić Nižić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održala je prezentaciju o Zero Waste Blue projektu i upoznala prisutne s osnovnim karakteristikama Zero Waste koncepta. Također je na primjerima dobre prakse upoznala sudionike na koji način sportski događaji, koji se odvijaju na lokalitetima kulturne i prirodne baštine, usprkos velikom broju posjetitelja, mogu postati “održivi” te jedan od motiva dolaska u turističku destinaciju.

Zašto je Zero Waste Blue projekt važan?

Direktor Kluba za športsku rekreaciju Gorovo, Dalibor Korenić, kao glavni organizator ”Hrvatskog festivala sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju”, objasnio je kako festival do sada smanjuje negativne utjecaje na okoliš. Svi sudionici aktivno su sudjelovali u pronalasku dodatnih ideja na koji način ovaj sportski događaj učiniti još održivijim te kako što bolje primijeniti načela i značajke Zero Waste Blue projekta.

Ovaj Festival organizira se sredinom mjeseca travnja u Opatiji uz sudjelovanje otprilike 700-800 rekreativaca različite životne dobi. Festival nordijskog hodanja i pješačenja održava se povodom Svjetskog dana zdravlja, a nastao je kao nastavak ranije inačice sportsko-rekreacijskih aktivnosti koje su se na taj dan događale u Opatiji još otprije petnaestak godina.

Posljednje tri godine prerastao je u događanje koje okuplja velik broj ljudi iz različitih dijelova Hrvatske. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” i Hrvatskog olimpijskog odbora. Realizacija programa nordijskog hodanja i pješačenja provodi se u tri rute prema dužini i težini staza. Domaćin ovog festivala je Klub za športsku rekreaciju “Gorovo” iz Opatije.

(hssr, Grad Opatija)

foto: youtube (screenshot9

Tagovi: hodanje, opatija, PGŽ, pješačenje, projekt, rekreacija, sportska, Zero Waste Blue,