I riječki vatrogasac Dino Škamo ponos je Hrvatske

Godinama riskira svoj život kako bi pomogao drugima, a u spašavanje tuđih života i imovine ulaže nadljudske napore

  • Lifestyle
  • Objavljeno 03.02.2019
  • Piše: Lucija Tokić

Priznanja “Ponos Hrvatske” dodijeljena su 14. godinu zaredom na svečanosti održanoj u petak u Zagrebu. Dodjelu priznanja organiziraju Udruga za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti “Ponos Hrvatske”, dnevni list “24 sata” te Hrvatska radiotelevizija.

Riječki vatrogasac Dino Škamo jedan je od dobitnika priznanja “Ponos Hrvatske”. Već godinama riskira svoj život kako bi pomogao drugima, a zadnja takva akcija bila prvoga dana siječnja 2018. godine, kada je na tradicionalnom novogodišnjem kupanju sa svojom ekipom spašavao kupače iz visokih valova, navodi se u obrazloženju nagrade.

U zrakoplovnoj nesreći na Grobniku 2016. godine Škamo je također spašavao iz vode: u ledeno jezero skočio je bez ronilačkog odijela i iz njega izvukao iskusnog letača i instrukora letenja, koji je upravljao motornim zmajem. Njegova je suputnica, nažalost, u nesreći smrtno stradala. Za ovu akciju spašavanja dobio je nekoliko nagrada.

Posao vatrogasca svakodnevno je opasan i zahtijeva predanost, hrabrost i požrtvovnost. Ipak, Dino Škamo, voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, u spašavanje tuđih života i imovine ulaže nadljudske napore. Iz velikog požara koji je u kolovozu prošle godine poharao Psihijatrijsku bolnicu Lopača ovaj je heroj izvukao čak šest pacijenata i medicinskih sestara!

I ovo je samo dio opasnih akcija u kojima je riječki vatrogasac sudjelovao. Četrdesetšestogodišnji Dino Škamo otac je četverogodišnjeg Ivora i dvogodišnje Zole. U slobodno vrijeme pjeva u klapi “Kastav” i na taj način stresa se rješava i opušta već dvadeset godina, piše među ostalim na mrežnoj stranici “Ponosa Hrvatske”.

tekst: Radio Rijeka

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: Dinamo Škamo, ponos Hrvatske, vatrogasac,