IDS i GLAS: Šovinizam, mržnja i nasilje postali su hrvatski brend

Miletić je HDZ pritom prozvao za "bahatluk", a Most za "bezobrazluk", ističući kako "svakom pristojnom čovjeku od toga mora biti neugodno".

  • Politika
  • Objavljeno 22.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Miletić je poručio kako je ponosan što se u Amsterdamsku koaliciju (GLAS, HSS, IDS, HSU, PGS) unose vrijednosti Istre čiji su zaštitni znak otvorenost, multikulturalnost i tolerancija.

“Samo u posljednjih nekoliko tjedana mogli smo pobrojati niz incidenata, počevši od gnjusne Đakićeve objave za koju je kažnjen samo opomenom, do Vukovara u kojem se djeca kukavički koriste za političke i nacionalne obračune, odnosno do incidenata, uvreda i psovke u Saboru kao ogledala današnje Hrvatske. Nazvati Sabor kokošinjcem uvreda je za kokošinjac”, kazao je Miletić na konferenciji za novinare.

Miletić: HDZ-ov bahatluk, Mostov bezobrazluk

HDZ je pritom prozvao za “bahatluk”, a Most za “bezobrazluk”, ističući kako “svakom pristojnom čovjeku od toga mora biti neugodno”.

Na pitanje koga će IDS kandidirati na izbornoj listi za europski parlament, odgovorio je kako će o tome odlučiti stranačka tijela kada za to bude vrijeme. “Mi smo potpisali koaliciju s GLAS-om i HSS-om i PGS-om. Očekujemo da će nam se uskoro pridružiti i HSU, ali i neke druge stranke. Da bi se pričalo o konkretnim imenima najprije moramo potpisati koaliciju sa svim zainteresiranim partnerima, a nakon toga ćemo govoriti o imenima”, poručio je Miletić.

Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je Istra posljednja oaza suživota i tolerancije u Hrvatskoj koja, kaže, danas izgleda kao spaljena zemlja, a jedini koji još imaju nadu i zaista žive suživot su građani Istre.

Mrak Taritaš: Hrvatska bespovratno ide nazad

“Svjedoci smo rasta nepovjerenja i straha iz kojeg nastaje mržnja. Tu ništa nije sveto i u jednom gradu koji pati djeca se koriste za tu priliku, što je nedopustivo. Hrvatska bespovratno ide nazad a kada je riječ o medijima vratili smo se u devedesete kada je bila hajka na Feral, dok je danas na NewsBar. Pitanje je tko je slijedeći, imajući u vidu da se u ovom trenutku više od tisuću sudskih sporova vodi protiv novinara”, rekla je.

Za aktualne sukobe u Saboru kazala je kako je prvog ovogodišnjeg dana rada parlamenta došlo gotovo do tučnjave, “samo zato što je netko odlučio uzeti retoriku HDZ-a, koji godinama svojim političkim protivnicima govori da su veleizdajnici”.

“Premijer se u Saboru ponašao kao uličar i osramotio je ne samo instituciju premijera, već i Hrvatskog sabora. Upravo zbog toga okupili smo se oko Amsterdamske koalicije koja želi vratiti vjeru i nadu našim sugrađanima da postoji opcija koja želi da Hrvatska prodiše”, poručila je Mrak Taritaš.

Prvi test te koalicije, naglasila je, su svibanjski izbori za Europski parlament, na koje Amsterdamska koalicija izlazi kao “najiskrenija i najžešća proeuropska opcija, koja će se suprotstaviti populizmu i radikalizmu”.

Amsterdamska koalicija trenutno je najozbiljnija opozicija vladajućima

“Imamo relevantna istraživanja koja kažu da ova koalicija trenutno vrijedi 12,5 posto i ona je najozbiljnija opozicija vladajućima. Borit ćemo se za više Europe u Hrvatskoj, za jednu pristojnu Hrvatsku u kojoj je suživot i tolerancija stvarni život”, poručila je.

Za najave o mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora Mrak Taritaš je rekla kako oni nisu realna opcija, iako je njezina koalicija, tvrdi, spremna i na takav scenarij, dok je za pet projekata zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojima navodno uvjetuje potporu njegova saborskog kluba Vladi Andreja Plenkovića, kazala kako je sada svima koji su sumnjali u Bandićeve razloge jasno zašto ima toliko veliki klub.

“Njemu nije namjera imati ministre. Uostalom, Zagreb zaslužuje da ima muzej neispunjenih Bandićevih želja koji želi eksponate tih muzeja prebaciti u krilu državne riznice. Projekti nisu ni pripremljeni”, poručila je Mrak Taritaš.

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: anka mrak taritaš, boris miletić, GLAS, ids, pula,