Imat ćemo jednako kvalitetnu Nutellu kao u Njemačkoj!

''To je pozicija do koje smo došli nakon godina uvjeravanja, povlačenja za rukav i dokazivanja! Oduševljena sam ovako dobrim rezultatom teških pregovora'' - istaknula je Biljana Borzan.

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 26.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Velika pobjeda za naše građane! – napisala je europarlamentarka Biljana Borzan na svojem Facebook profilu.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji. Veliki je to uspjeh europskih parlamentaraca iz zemalja srednje i istočne Europe među kojima je vjerojatno najznačajnije bilo opsežno istraživanje bazirano na znanstvenim osnovama koje je na ovu temu provela Borzan.

Odbor je naime usvojio izmjenu tzv. crne liste Direktive o nepoštenim poslovnim praksama i eksplicitno zabranio dvostruku kvalitetu proizvoda.

– Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu. Ti podaci su me obvezali. Europski parlament je donio najbolju poziciju, unatoč teškim pregovorima. Sada je na potezu Vijeće, a tu veliku ulogu mora odraditi naša Vlada – istaknula je Borzan, dodavši i kako paralelno sa zakonodavnim procesom ide i europsko istraživanje kvalitete proizvoda za koji je sredstva iz EU proračuna osigurala upravo Borzan, piše Jutarnji list.

Službena pozicija Europskog parlamenta je da se različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU mora zabraniti. To je pozicija do koje smo došli nakon godina uvjeravanja, povlačenja za rukav i dokazivanja! Oduševljena sam ovako dobrim rezultatom teških pregovora, i za mene već petogodišnjeg procesa. Vrlo je teško gurati zakon za koji nitko ne želi da se dogodi osim vas i dijela istočnoeuropskih zastupnika – nastavila je Borzan na svojem Facebook profilu.

Dodajemo, ovaj tjedan europarlamentarka Biljana Borzan bila je u Rijeci i održala tribinu o pravima potrošača.

Danas sam u Rijeci održala tribinu o pravima potrošača, hvala svima koji su došli 😊

Objavljuje Biljana BorzanČetvrtak, 24. siječnja 2019.

FOTO: Biljana Borzan Facebook & Pixabay

Tagovi: biljana borzan, EU parlament, prava potrošača,