Isključivanje osoba zaraženih koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničavanje prava?

Nakon više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija koje su upozorile da se uputom DIP-a neustavno ograničava pravo DIP ostaje pri svome stajalištu

  • Politika
  • Objavljeno 01.07.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih kronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U izjavi Hini Šeparović je kazao da će nakon očitovanja DIP-a Ustavni sud donijeti svoju odluku o zaključku DIP-a da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji su također rizični.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je stajalište Ustavnog suda o DIP-ovoj zabrani glasovanja osobama zaraženim koronavirusom, ističući kako je jasno da je zabrana glasovanja svima kojima je temperatura viša od 37,2 stupnjeva nelegitimna.

Grbin se pozvao na članak 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji mu kao kandidatu na izborima daje pravo da se obrati Ustavnom sudu, ističući kako ta odredba tom sudu daje ovlast da poduzme radnje koje će spriječiti neustavna i nezakonita postupanja prilikom provođenja izbora kad to od njega, među ostalim, zatraže kandidati na izborima.

Upozorio je i na preporuke DIP-a koji Tehničkim uputama “Glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima” i sam kaže da “doista ne postoji niti jedan propis” koji bi zabranio glasovati zaraženim osobama, a to, dodaje, proizlazi i iz članaka 14. i 45. Ustava.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dip, glasačko pravo, ustavni sud, ustavnost, zabrana glasanja,