Istarski HDZ, SDP Istre i Lista za Rijeku zgroženi Tajanijevim izjavama

Lista za Rijeku: "Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri"

  • Politika
  • Objavljeno 11.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Istarska Županijska organizacija HDZ-a, istarski SDP i Lista za Rijeku najoštrije su osudili stajalište predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Ocijenili su kako njegova izjava “promiče iredentističke stavove i ideje”, “usmjerena je na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva” i “uvreda je za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području” – kako piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Podsjetimo, Antonio Tajani govorio je u Bassovizzi, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja. Govor je završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”.

“Najoštrije osuđujemo stajalište Antonija Tajanija. To je uvreda za sve građane Istre koji se jako dobro prisjećaju talijanskog terora na svojem području”, izjavila je pomoćnica ministra turizma i tajnica istarske Županijske organizacije HDZ-a Monika Udovičić. Istaknula je da su Talijani jedna od nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja ima svoje predstavnike u Hrvatskome saboru i pridonosi razvoju Hrvatske.

“Upravo iz tog razloga smatram da je neprihvatljivo da si predsjednik Europskog parlamenta dopusti iskrivljavanje neumoljivih povijesnih činjenica. Takve radikalne izjave dio su prošlosti te ondje trebaju i ostati. Osuđujući ovakvo vrijeđanje našeg nacionalnog ponosa, Hrvatska nastavlja koračati na svom europskom putu. Ojačani smo nacionalnim posebnostima, uvažavajući svoju povijest i orijentirani smo prema budućnosti”, poručila je Udovičić.

Najoštrije osuđujući izjavu predsjednika EU Parlamenta Antonija Tajanija, iz istarskog SDP-a ustvrdili su da tom izjavom Tajani promiče iredentističke stavove i ideje. “SDP Istre gradi, čuva i živi vrijednosti međusobnog uvažavanja i prihvaćanja raznolikosti kao najvećeg bogatstva”, napisali su istarski SDP-ovci u priopćenju.

Lista za Rijeku: Poštujemo žrtve, ali Tajanijeve ideje nespojive su s idejom ujedinjene Europe

Lista za Rijeku najoštrije je osudila izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija “usmjerenu na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva”.

“Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri te je tom prilikom dao punu podršku HDZ-u i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću. Poštujemo sve žrtve, ali ćemo se najoštrije suprotstaviti svima onima koji promoviraju ovakve ideje nespojive s idejom ujedinjene Europe”, poručili su iz Liste za Rijeku.

Također su istaknuli kako “izgradnji suživota između Hrvata, Slovenaca i Talijana zasigurno ne pridonosi povratak retorike koja je bila jedan od uzroka teške povijesne sudbine naših prostora i brojnim žrtvama totalitarnih ideologija na svim stranama”.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Antonio Tajani, HDZ, lista za rijeku, Monika Udovičić, sdp,