Istraživanja pokazala: Uvijek je loše pušiti blizu djece, čak iako je samo povremeno

Znanstvenici u Finskoj pratili su 26 godina zdravlje djece čiji su roditelji bili pušači. Kod te su populacije djece otkrili četiri puta veći rizik od obolijevanja od arteroskleroze u odrasloj dobi.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 24.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Čak i ako samo povremeno zapalite cigaretu blizu djece, ugrožavate njihovo zdravlje u kasnijoj dobi, potvrdila je nova studija – piše Nacionalniportal.hr

Pritom nije važno činite li to redovito ili samo sporadično.

Znanstvenici u Finskoj pratili su 26 godina zdravlje djece čiji su roditelji bili pušači. Kod te su populacije djece otkrili četiri puta veći rizik od obolijevanja od arteroskleroze u odrasloj dobi.

Arteroskleroza je zadebljanje stijenki arterija koja se može manifestirati kardiovaskularnim bolestima poput srčanih ili moždanih udara.

Budući da su znanstvenici isključili ostale čimbenike rizika poput gojaznosti, nedvojbeno su kod spomenute skupine djece utvrdili povećan rizik od razvoja arteroskleroze zbog pušačkih navika roditelja.

Studija je pokazala i da gotovo nema nikakve razlike jesu li roditelji stalni ili povremeni pušači, ali veliku je razliku činilo to jesu li pušili u nazočnosti djece ili ne.

Ako su pušili na određenoj udaljenosti od djece, rizik je bio značajno manji, no i dalje dvostruko veći nego u djece roditelja nepušača.

FOTO: Pixabay

Tagovi: cigareta, djeca, istraživanja, pušenje, zdravlje,