Izašao novi broj Sušačke revije

Između ostalog donosi dvadesetak riječkih, sušačkih i primorskih priča...

  • Kultura
  • Objavljeno 11.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Izašao je dvobroj Sušačke revije koji će se predstaviti večeras, u subotu 11. svibnja u HKD-u na Sušaku s početkom u 19 sati.

Nova Sušačka revija donosi dvadesetak riječkih, sušačkih i primorskih priča, s fokusom na poznate Riječane i usporedbu vremena nekada i sada, zaključujući kako se osim nacionalnosti stranih ulagača u naš grad, malo toga promijenilo.

Broj su najavili predsjednica Kluba Sušačana Rijeka Tamara Morić i glavni urednik publikacije Alen Čemeljić, istaknuvši priču o Ljubomiru Pavešiću, riječkom pjesniku, novinaru i publicistu na 100-tu obljetnicu njegova rođenja, koja uz brojne anegdote i crtice iz njegova života donosi i njegovu poznatu pjesmu „Nebuloza“.

Tu je i priča koja dolazi uz staru ilustraciju grada na naslovnici časopisa, o Nizozemcima, pokretačima rafinerije šećera u osamnaesto-stoljetnoj Rijeci s tri tisuće stanovnika, kao i talentiranim Riječanima i Hrvatima koji usprkos nedostatku infrastrukture i ulaganja postižu vrhunske rezultate u svojim poljima.

Tu su i tekstovi o znanstveniku Andriji Mohorovičiću, povijesnom presjeku ideje o zelenoj površini na Delti koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture ponovo pojavila, zatim priče o Rijeci kao inspiraciji za crtani Baltazar-grad, insajderskoj povijesti nekadašnjih riječkih masona i danas aktivnim masonskim ložama u Rijeci te starim arhitektonskim zdanjima koji se mogu naći od Jadranskog trga do Brajde.

Iz Kluba Sušačana podsjetili su na njihov projekt „Promenadni koncert na Titovom mostu“ koji je uz pomoć TD-a Rijeke 2020 i natječaja „Civilnih inicijativa“ već započeo s realizacijom, pa je tako prvi koncert u seriji od njih šest najavljenih već održan. Ideja je da se koncerti nastavljaju s održavanjem jedne subote svakog mjeseca te prerastu u urbanu tradiciju koja će prekrasan prostor za okupljanje i druženje ispuniti veselim sadržajem.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dvobroj, HKD, priče, sušačka revija, Sušak,