Izaslanstvo kineskog grada Ningboa u posjetu Rijeci

U našem se gradu sljedeće godine očekuje oko dvije tisuće kineskih turista

  • Politika
  • Objavljeno 12.04.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za izaslanstvo, Rijeci prijateljskog kineskog grada, Ningboa.

Na prijemu je bilo riječi o jačanju suradnje na području gospodarstva, kulture i turizma, čemu je temelj Sporazum o prijateljskoj suradnji te Memorandum o suradnji na području gospodarstva, trgovine i lučkih djelatnosti koji su dva lučka grada potpisala 2011. godine.

Predstavljajući Rijeku, zamjenik gradonačelnika dr. sc. Nikola Ivaniš posebno se osvrnuo na lučku djelatnost, istaknuvši gradnju novog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala koja je u završnoj fazi, a za čiju koncesiju su interes pokazali i kineski investitori.

Goste je zamjenik gradonačelnika upoznao i s planovima izgradnje ceste koja će od Luke Rijeka voditi do slovenske granice na kojoj bi se gradio veliki poslovni centar

Kao moguća područja suradnje istaknuo je rastući sektor urbanog turizma, posebno u 2020. godini kada će Rijeka ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. “Vjerujem da će i gosti iz Kine 2020. godine posjetiti naš grad te da će im program koji se priprema biti zanimljiv”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika dr. Ivaniš.

Kineskim gostima dobrodošlicu je poželjela i pročelnica za poduzetništvo Jana Sertić te ih upoznala s poduzetničkom klimom u gradu Rijeci. Između ostalog, istaknula je malo i srednje poduzetništvo čiji razvoj Grad Rijeka potiče nizom subvencija, nastojanja u stvaranju mreže poduzetničkih inkubatora, uz okretanje Rijeke kreativnim i IT industrijama, te proces izgradnje poslovne zone za buduće poduzetnike.

Kinesku delegaciju vodio je Li Guanding, zamjenik gradonačelnika Grada Ningboa, koji se zahvalio na gostoprimstvu te, između ostalog, istaknuo kako su zahvaljujući ovom posjetu uspjeli dobiti potpuniju sliku o riječkom gospodarstvu i kulturi.

Osim produbljivanja odnosa s Rijekom, svrha posjeta izaslanstva Grada Ningboa jest i promocija China-CEEC Investment and Trade Expo – sajma proizvoda široke potrošnje, koji se početkom lipnja održava u Ningbou. Kako je istaknuo, sajam je odlična prilika za gospodarstvenike, ponajviše male i srednje poduzetnike, da promoviraju svoje proizvode na kineskom tržištu.

Posebice se osvrnuo na mogućnost povećanja broja posjeta kineskih turista Rijeci, kojih se u našem gradu sljedeće godine očekuje oko dvije tisuće. Također, Grad Ningbo posebno je zainteresiran i za suradnju u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Prijemu su također prisustvovali i Zhang Yan, generalni direktor Zavoda za trgovinu Grada Ningboa, Ye Rongzhong, generalni direktor Ureda za vanjske poslove Grada Ningboa, Cui Xiuliang, generalni direktor Ureda za borbu protiv krijumčarenja Luke Ningboa, Sun Daqing, zamjenik generalnog direktora Ningbo-Zhoushan Port Group, te Xiao Shuang, prevoditelj kinesko-engleski Ureda za vanjske poslove Grada Ningboa.

(Grad Rijeka)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: grad ningbo, izaslanstvo, kineska delegacija, li guanding, nikola ivaniš, suradnja, turisti,