Izložba fotografija: Stanko Gilić -“Čovjek planina”

Stanko Gilić - "Izvrstan penjač i fotografski autor"

  • Kultura
  • Objavljeno 14.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U utorak 12. veljače u 19 sati, u Galeriji Principij u Rijeci, na adresi Pod voltun 4, bilo je svečano otvorenje izložbe fotografija Stanka Gilića pod imenom “Čovjek planina”, prenosi RAK – Riječki alpinistički klub.

“Dvije strasti odredile su Stankov život, fotografija i planina. Može se reći i planina i fotografija, i jedno i drugo, istovremeno su se odvijali i živjeli u Stankovoj realnosti. I jedno i drugo, i fotografija i planina, sveprisutni su. Fotografija po naravi tehnologije, a planine po geografskoj datosti. Sjedinjenje fotografije i planine u Stankovom životu nije ništa neobično jer povijest potvrđuje da su prvi pejzažni fotografi bili planinari, tj. prvi planinari bili su istovremeno i prvi pejzažni fotografi”, piše na Facebook stranici Riječkog alpinističkog kluba.

čovjek_planina_14022019_rijekaonline

Stanko Gilić bio je izvrstan penjač i fotografski autor. Ova izložba svjedoči o autorovom vrlo visokom razumijevanju medija fotografije na kojoj je izložena klasična pejzažna fotografija s dominantnim planinskim motivima.

Gilić je rođen 16. veljače 1932. godine u Sumartinu na otoku Braču. Svoja prva penjačka iskustva stječe na Mosoru i Biokovu.

“Dobri poznavatelji Stankovog života kažu da se preselio u Rijeku da bi bio što bliže Dolomitima koje je kao iskusni i strastveni alpinista najviše istraživao pa često njegovi prijatelji, alpinisti taj dio Dolomita zovu Stankovi Dolomiti”, piše Borislav Božić na Facebook stranici.

Stanko je bio počasni član Riječkog alpinističkog kluba koji je u njegovu čast i pokrenuo inicijativu za priređivanjem ove izložbe, koja ostaje otvorena do 26. veljače. Može se razgledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

foto: Facebook (RAK – Riječki alpinistički klub)

Tagovi: alpinist, fotograf, fotografije, Galerija Principij, izložba, RAK, Riječki alpinistički klub, Stanko Gilić,