Izložba “Moja umjetnost je moja stvarnost” otvorena u Rijeci

Cjelokupan projekt se bavi obilježavanjem stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata i idejom pomirenja u Europi ...

  • Kultura
  • Objavljeno 10.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

“Moja umjetnost je moja stvarnost” naziv je međunarodne izložbe otvorene u petak u riječkoj galeriji Mali salon, kao dio projekta koji su pokrenuli njemački Goethe Institut i Francuski institut u Hrvatskoj, uz podršku njemačko-francuskog fonda za kulturu Elysee – piše Nacionalni portal, prenoseći Hina-u.

Kako su na otvaranju izložbe istaknuli predstavnici tih instituta, projekt je usmjeren ispitivanju i revalorizaciji pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi.

Cjelokupan projekt se bavi obilježavanjem stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata i idejom pomirenja u Europi, a financira se iz fonda Elysee, koji promovira njemačko-francusku kulturnu suradnju.

Izložba predstavlja dekonstrukciju povijesti, arhiva i povijesnih zbirki te dekonstrukciju načina na koji se stvaraju vladajući stavovi u društvu i vladajući stereotipi, navela je kustosica izložbe Sanja Kojić Mladenov.

Propituje se odnos osobnog identiteta u odnosu na kolektivni, poput religijskog, rodnog ili seksualnog, dodala je.

Dio predstavljenih radova bavi se Romima i njihovim idenitetom u suvremenoj Europi. Tako je prvi dio projekta proveden u lipnju u Brodu na Kupi gdje su održane radionice u kojima su sudjelovali pripadnici tamošnjih Roma.

U fokusu projekta je propitivanje zaboravljenih povijesti i pozicije marginalnih grupa, naročito romske manjine pa izložba “Moja umjetnost je moja stvarnost” propituje vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora kroz fotografije, video radove, instalacije u prostoru ili video igre i web aplikacije.

Sudjeluju umjetnici Andeja Kulunčić s kolektivom ISTE, Robert Jankuloski, Herlinde Koelbl, Stevan Kojić, Siniša Labrović, Valérie Leray, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vessna Perunovich, André Jenö Raatzsch, Emília Rigová, Selma Selman, Selman Trtovac i Moritz Pankok.

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ua

Tagovi: moja umjetnost je moja stvarnost,

Pročitaj još